餐厅里里外外都散发著上世纪五、六十年代的气息,使人有如时光倒流,回到当年花样年华剧中,三四十年代老上海的环境,配合崭新的建筑设计,亦展现出中西合壁的现代摩登风格。🫶🏻系有如电影场景既餐厅中食特色既中式点心,真系别有一番风味🤌🏻☺️今次同家人一同来,叫左3款点心,1款主食去渡过一个悠闲的下午时间🍵点心三色混酱肠粉 ╴三色分别有原味/芫茜味/南瓜味肠粉,而肠粉上面有满满既三色混酱:麻酱、甜酱、烧烤酱,唔单止颜色丰富,味道口感都同样好丰富🤩上枱时非常热辣辣,芫茜味/南瓜味肠粉既味道好特别,唔会太浓岩岩好。我觉得芫茜味肠粉最好食🥰,一开始都唔知系芫茜味,系食完觉得个味道好特别,有d似菠菜但又唔系所以就问左职员先知原来系芫茜味,但佢个味又唔太似平时香料个种芫茜味,融入左肠粉同配埋个酱真系好好食!😋红袍荔枝🍒外表系脆皮同有d脆粒粒系表面,加埋红色既颜色,令到成粒睇落就已经好似荔枝啦,食落虽然冇荔枝味,但个外皮好烟韧,就好似平时食点心咸水角个种咁,里面有热辣辣小小流心既奶黄馅,食落甜甜香香,非常得意🥸🫰🏻黑松露鲜虾烧卖🍤一上枱已经有好香浓既黑松露味,里面除左有大大粒鲜虾肉,仲有平时烧卖既定番—香菇同小

点心

红袍荔枝🍒

黑松露鲜虾烧卖🍤
一上枱已经有好香浓既黑松露味,里面除左有大大粒鲜虾肉,仲有平时烧卖既定番—香菇同小小蟹籽粒系面,而且每粒都非常足料👍🏻

主食
迷你鸳鸯炒饭 — 红火龙果海鲜饭拼菠菜汁鸡肉饭
呢碟炒饭唔迷你,我同屋企人食都觉得大份,而双色炒饭都好特别,仲要系红色+绿色,真系第一次见呢~🤭
红火龙果炒埋海鲜同配埋炒蛋饭底食,完全唔会奇怪,仲令成个饭既味道带多份鲜甜既味道🤩👍🏻
而菠菜汁鸡肉饭个边除左颜色都唔算太特别,味道都系同想像中差唔多,未算话好惊艳,不过味道都系好食,不过可能因为我自己钟意红火龙个个味多d~🤣

呢款炒饭既做法系平时既福建炒饭咁,炒蛋饭底再加上面有唔同材料既芡汁盖面,食既时候就记得连埋面头既酱汁一齐食,我觉得咁隶系最好食啦😎

餐厅环境非常舒服,坐𥦬边仲可以望到维港海景同铜锣湾街景,而且餐厅内都有好多艺术、怀旧摆设,非常吸睛!📸

另外,餐厅仲有一间波波灯打卡音乐镜房🪞🪩,有d似tea lab 咁,如果大家食完饭或者等紧野食都可以入去打下卡啦~📱🤳🏻

2023-09-25
  • 黑松露鲜虾烧卖