2021-06-07 3948 浏览
連續兩個週末去了荔枝角 D2 Place,不過今次改咗去附近工廠大廈的樓上食肆開餐。揀「I’m Not Nothing」的其中一個原因就是名字夠特別,用得這個名,似乎對自己嘅出品好有信心。入去坐低冇耐,已經覺得似曾相識。雖然裝修唔同,但室內環境及間隔好有印象曾經來過。上去OpenRice一查,餐廳之前名字叫「Ulyssa by Aldou」。再用舊名字查一下,果然兩年前曾經光顧!原來餐廳也只是大約三個月前才改名,睇返之前撰寫的食評,出品質素唔錯,而且很抵食,點解要改名呢?裝修以白色為主,簡潔明亮。餐廳面積唔算大,偏偏又要為咗增加採光,將外牆的原有玻璃窗改成原幅大玻璃(編者按:純粹靠估,因為唔相信以前啲工廠大廈會有原幅大玻璃外牆)。姑勿論是原有配套抑或經過改動,雖然室內的確變得更加光猛,但玻璃完全沒有吸音功能;再加上工廈樓底較矮,聲音反射問題嚴重。餐廳的背景音樂加上客人談話聲浪就使到環境變得非常嘈吵,直逼大排檔。偏偏所有聲音又侷促在室內,不似露天大排檔可以散去,耳仔嚴重受罪,未食完已經想走。印象中,兩年前的「Ulyssa by Aldou」沒有這個問題,點解呢?午餐款式是固定的。由於餐廳
午餐款式是固定的。由於餐廳剛剛轉名,唔知會唔會定期轉換餐牌。
松露野菌忌廉湯表面浮了少少油脂細粒,估計是黑松露油。入口有野菌蓉,但唔夠 creamy,少了忌廉湯的口感。
本來都唔覺得香燒焗豬肉眼配肉桂蘋果醬($108)特別便宜,見到實物之後,就覺得非常抵食。豬肉眼扒超級厚、超級大件,份量至少比其他餐廳多50%,就算快餐店都做唔到咁大件。醬汁用新鮮蘋果粒配蘋果蓉調配,味道酸酸甜甜,加上肉桂的獨特香味,係正統西餐的豬扒醬汁,但就嫌肉桂味太重,調配技巧唔係太理想。豬肉眼原來只係大件夾抵食,但欠缺豬肉香味、亦欠缺肉質彈性,只是口感軟腍,比起連鎖快餐店還要差。雖然已經知道這個價錢唔會有優質進口豬扒,但選材實在強差人意。
香燒焗豬肉眼配肉桂蘋果醬

香烤香草羊架(3支骨)配薯菜·燒汁($138)賣相同豬肉眼扒差不多一模一樣,墊底都是一攤薯蓉加幾塊甘筍片,唔算吸引。三件法式羊架明顯有一團脂肪,咬下去羊脂羶味很厲害,但唔係肉香味佳的羊羶,而係脂肪羶,有點難入口;即使切走脂肪,羊架仍然殘留少少難吃的脂肪羶。羊肉質素及味道同樣一般,欠肉香、欠彈性;自己屋企動手煎焗的紐西蘭法式羊架也要較好吃。
香烤香草羊架(3支骨)配薯菜·燒汁
額外追加一份炸薯條($20),對比兩年前的賣相,竟然完全一模一樣,味道也是最正常。
炸薯條
質素差過轉名之前,而且唔知點解,變得非常嘈吵、似足大排檔,下次應該唔會再嚟。
2021-05-29