2017-06-11 523 浏览
原本我地係去深水埗另一間餐廳,點知星期四都限1.5小時用餐時間,所以組員建議黎「太子嗰度」。以為好難搵,其實係太子站D出口行唔洗兩分鐘就到,個門口都幾易認。去到既時候朋友們已經到咗,但只有我地一枱(當時已經七點鐘),心裡有啲擔心中伏。餐廳環境其實唔錯,坐得好舒服。後來才發現原來呢個餐廳係新開,可能未有太多人發現。我地走既時候都開始有幾枱客。等齊人之後,我地就叫嘢食。本來我地諗住叫PIZZA,點知老闆話:「今日BURGER同PIZZA都無供應,不如睇吓其他啦。」咁我地改為叫三文魚籽鱈魚南瓜醬意大利飯,點知。。。另一個人(我地估係老闆個仔,負責廚房)行出黎話:「對唔住,無三文魚籽。」我地又開始擔心。咁我地再叫貼係牆上既另一款菜式(已經唔記得係咩)。佢又話:「呢款都無,係午餐餐牌。」於是我地決定放棄自己揀,叫佢反建議。其實叫樣樣都無係幾失望,不過老闆同老闆仔態度非常殷勤親切,所以都OK。最後我地揀咗二人餐再加另外兩款野食。雖然成功叫咗嘢食,不過難免仍有啲擔心食物質素。首先上是日餐湯。一上枱即刻覺得成件事唔係想像之中咁差。淨係睇佢地碟湯都咁用心襯碟,就知佢地唔係hea做。係南瓜忌廉湯,濃淡度適

。餐廳環境其實唔錯,坐得好舒服

首先上是日餐湯。一上枱即刻覺得成件事唔係想像之中咁差。淨係睇佢地碟湯都咁用心襯碟,就知佢地唔係hea做。係南瓜忌廉湯,濃淡度適中,味道鮮味,溫度微熱,剛好入口
。(大家都知凍咗既忌廉湯唔多吸引架啦!)

是日餐湯 - 南瓜湯

跟住上廚師精選頭盤沙律,最初唔知一粒粒係咩,食落先發現原來係元貝(即帶子類),好易嘴嚼。沙律菜則配意大利醋,好醒胃
。食到呢度,大家既擔心全消。

廚師精選頭盤沙律──意大利醋元貝沙律

再上鹽燒大虎蝦伴帆立貝墨魚汁意大利飯,好味唔太膩。

鹽燒大虎蝦伴帆立貝墨魚汁飯

煙三文魚有機菠菜汁扁意粉,味道唔錯。好欣賞佢地每碟都會用心襯碟,即刻令果碟菜式唔同晒
。有時食物好味都要靠色、香襯托。

煙三文魚有機菠菜汁扁意粉

燒澳洲穀飼T骨牛扒,六成熟,我自己本人就覺得稍為遜色,但我見朋友都好鍾意食。

燒澳洲穀飼T骨牛扒

我反而鍾意呢個慢烤西班牙黑毛豬背肋配原味BBQ醬。肉燒得剛剛好,唔會太乾,食落又唔韌,配埋BBQ醬,真係好好食
。唔好以為啲薯條係配菜就係行貨。啲薯條係上枱後隔咗一陣我先食,點知咬落去外面唔會腍晒,裡面仲有煙出,一啲都唔會凍冰冰,即刻覺得啲薯條好好食。通常食到最後剩番都係配菜,但當日啲薯條一條都無剩。

慢烤西班牙黑毛豬背肋‧原味BBQ醬

最後上是日甜品(係二人餐一部份)──火龍果。返黎睇到其他POST既甜品真係一般既甜品,我就有啲失望。不過算啦,我地四個人食切粒既火龍果比較容易啲share,而且賣相都唔差丫。

是日甜品

返到屋企再睇清楚,佢地將燒澳洲穀飼T骨牛扒(價錢比較貴)計入二人餐,並無從中收多我地錢。呢間小店做生意做到咁老實,真係要多啲支持。比起連鎖餐廳,小店係會有比較多突發情況,無呢樣食材,無果樣食材,就係咁啲料先係新鮮,唔會擺好耐。我鍾意每間小店既獨特味道(包埋人情味,當然有時有機會中伏),但總好過千篇一律既商業味。
2017-06-08
是日餐湯 - 南瓜湯