2019-06-22
今日路經,見到寫住牛扒之選定乜鬼,就午餐走去試下,叫左個紅酒乜乜肉眼扒+薯菜+餐湯($58)凍飲(+$2)。黎到既時候都有8成滿叫左紅湯,黎既速度快,但可能平時食開果間既紅湯比較濃稠,相對依間比較稀水啲,但有料。跟住黎凍飲,奶茶少甜少冰,算係做到,但味道一般。但仲飲緊湯既時候突然黎個焗飯,叫番上菜條友唔知佢聽唔到定乜,叫兩聲都唔轉番過黎。最後揾第二個黎攞走,我見湯飲完,等左陣個主菜都未黎就揾人跟跟單,我以為佢寫錯焗飯,岩岩叫完個主菜就黎。個主菜有兩大塊牛扒同薯菜,牛扒唔同一般茶記果啲,而真係有厚度既牛扒,一塊突別厚,但果然太厚,熟過頭,咬落好靭有汁但冇牛味,冇咁厚果個就好咬啲,「林」啲,但一樣冇牛味,果個紅酒汁,可能我冇乜食過好野,冇紅酒味,得少少酸味。薯菜就係老麥薯條,數量比我隔離枱既偏少。同樣係牛扒,但可能係午餐,質量冇咁講要求,但依次既經驗令我懷疑係咪真係牛扒之選?