2016-11-15
是日同朋友一行三人係銅鑼灣Shopping~ 同朋友去街最重要的一個環節當然就係食晚飯~~~行左成日行到腳都跛,當然要搵個舒適好地方坐低,享受下美食之餘再交換下大家近況~~去到希慎頂幾層餐廳行左個圈,最後決定食一餐久違的中菜!入到名館,雖然時間尚早,但已經見到有好多客人坐低左了,我地三個人點左五個菜加兩杯飲品,係超級滿足既一餐,食物同服務質素都係一級棒!第一碟厚切叉燒皇,已經令我食指大開!肥瘦均稱的叉燒,咬口一流!肉質嫩滑到一個點,完全感受到d肉有幾咁新鮮,十分十分推介!第二款係金銀蒜蒸勝瓜金菇,本人好怕清淡無味烹調的蔬菜,呢碟因為有蒜調味,味道好香,而且勝瓜亦很清甜很嫩,加埋金菇,口感更豐富,係健康又惹味的一款菜!難得合我呢個食肉獸既口味~~~呵呵!有肉有菜當然唔少得飯!石窩鮑魚雞粒炒飯~神奇的是呢個炒飯係不加蛋的~飯粒粒分明,鮑魚同雞粒味道很夾,食到底仲有香脆飯焦食!因為太好食,胃口完全大開,所以要叫多兩個小食先夠皮~~~先係鮮肉一口小籠包,然後再加一個跳tone的印度咖哩手撕餅,小籠包一口一個,肉餡足料又好咬感,皮薄餡靚!咖哩手撕餅姐係類似印度咖哩簿餅,用呢個代替甜品,我地又可以