2017-06-10
同友人在尖沙咀行完一日街,正想揾嘢食時,友人提意嚟這間hungry bird 。我無意見,所以就跟了他上樓嚟到這間餐廳,一到門口,見到個招牌中文名,更覺得意,叫做肚餓了,正是我現在的感覺。 餐廳全部都用了高櫈,望到有很多酒櫃,一邊係可以望到尖沙咀的景色,好靚。一坐底就見到了枱面的點菜紙,這裏是食串燒為主,但都見到有4款唔同的焗飯,驚唔夠飽可以叫焗飯。枱面已放定了調味料我和友人真的好肚餓,叫了好多嘢食雙重辣汁虎子椒 虎子椒基本上已經很辣,這個還要加上雙重辣汁,有點期待。虎子椒分開了三件,已燒到好香虎椒味。咬落去首先是很香的虎椒味,隨後辣味慢慢滲出,好滋味香橙比目魚 ,用錫紙包著,一打開,有4件咁多,好抵食。又熱辣辣。魚肉好滑,沾了香橙汁,略帶橙的香味,第一次食魚配香橙汁,又開胃有特別。蒜蓉燒原條茄子食茄子會令到條舌頭有些“諧”的感覺,但這裏用了大量的蒜蓉和葱放入了茄子,原條茄子劏開一半,雖然有點肥,但吃落好香口,每啖都有豐富的蒜蓉,好以味。秘制醬燒牛舌焗飯 好大碟,除了秘制醬汁,面頭還加了芝士,所以焗完後,一絲絲芝士令到胃口大開,這個焗飯有很多牛舌和翠玉瓜.牛舌好大粒,好林身。汁好夠,好
我和友人真的好肚餓,叫了好多嘢食
雙重辣汁虎子椒
雙重辣汁虎子椒
香橙比目魚
香橙比目魚
秘制醬燒牛舌焗飯
好大碟,除了秘制醬汁,面頭還加了芝士,所以焗完後,一絲絲芝士令到胃口大開,這個焗飯有很多牛舌和翠玉瓜.牛舌好大粒,好林身。汁好夠,好似燒汁的味道,醬汁的份量好足夠,可以撈晒啲飯食。正。
香草燒紐西蘭羊架
這個羊架配上了芥醬一起。沒有筋,是靚羊架。羊架一啲都唔靭又唔羶。燒到啱啱微燶,好香。加了些醬汁,一啲都唔乾身。
肉汁香燒餃子雞翼
雞翼雖然不是太大隻,但中間去了骨並釀了些明太子在雞翼的內面,好特別。雞翼外皮燒到脆脆,咬落去啖啖肉,中間見到橙色的食物就是明太子了。同雞肉混和了一起,好滋味
肉汁香燒餃子雞翼 2隻
肉汁香燒餃子雞翼 2隻
惹味燒厚切牛舌
一串有4大件,真的好厚切好有肉質,外脆內軟,瀋了辣椒粉或黑椒,更加惹味
西班牙黑毛豬件
好厚身,就算燒完都唔會覺得乾身,食落去唔靭,有點肉汁同牛舌又唔同感覺
西班牙黑毛豬件
脆燒日本鰻魚
以這個價錢可以吃原條鰻魚,超值.用了蜜糖一起燒,甜甜地又脆脆地,好味,和友人爭著吃,哈哈
脆燒日本鰻魚
秘制汁燒鮑魚
兩隻鮑魚都有我平時在街市見到的size 一樣,用了秘制汁,覺得咸咸地,鮑魚燒到剛離殼,爽口,講真一隻真係唔夠喉
秘制汁燒鮑魚2隻
秘制汁燒鮑魚2隻
食串燒,最好就是配啤酒和汽水和友人每樣都叫了一支忌廉 和Hoegaartech
要抵讚這裏有個店員,好留意客人的需要。因我一不小心將個义跌了在地上,我不用出聲 她已給我一個新的义,很細心