2013-04-02
以窩夫為主嘅甜品試食活動都係第一次參加,在此先多謝公關及店舖方面嘅安排,今次試食二人組得我自己一個去赴會,因為老友食家唔得閒。甜牙牙係溏苑集團旗下另一品牌,旺角店在廣華街附近。而今次我哋就係尖沙咀店試食,尖沙咀係食肆和商店聚集嘅地方,甜牙牙嘅位置便利,就算門口有修路工程,都無阻大家食甜品嘅意慾,在星期六嘅下午,店內仍然人流不絕。甜牙牙有別於傳統嘅甜品店,裝飾以白色為主,店內嘅擺設給人歐陸嘅感覺,食起甜品都特別悠閒寫意,另外當然亦唔少得 '牙' 嘅裝飾。由於今日行程比較緊湊,遲咗少少先到,趕到我大汗疊細汗。店舖提供了小杯給我們飲水用,一來可以解渴,二來可以清一清味蕾,試真啲甜品嘅味道。店主已經悉心為我們安排咗一系列嘅甜品試食,嘩!不得了!十幾個甜品隆重登場,一日就食晒我一個月嘅甜品份量,哈哈哈哈。木糠布丁系列1. 粒粒芒果木糠布丁批澳門嘅木糠布甸出名就係人都知,依家仲出咗好多口味,上次我去澳門都有買嚟食,真係好好味。而呢個甜品靈感都係來自澳門木糠布甸,大大粒芒果放係面,已經很吸引,一層質感重嘅木糠,一層軟滑嘅芒果忌廉慕絲,再加上伴碟嘅芒果醬汁,食起來更有層次感,芒果味鮮,一定受芒果迷嘅歡
木糠布丁系列
1. 粒粒芒果木糠布丁批
澳門嘅木糠布甸出名就係人都知,依家仲出咗好多口味,上次我去澳門都有買嚟食,真係好好味。而呢個甜品靈感都係來自澳門木糠布甸,大大粒芒果放係面,已經很吸引,一層質感重嘅木糠,一層軟滑嘅芒果忌廉慕絲,再加上伴碟嘅芒果醬汁,食起來更有層次感,芒果味鮮,一定受芒果迷嘅歡迎。
驟眼看好似變大咗嘅 Oreo,嘻嘻!粒粒朱古力粒放係面,脆卜卜。一層係用咗法國品牌Valrhona朱古力嘅木糠,朱古力味特別香濃,一層係柔滑嘅忌廉,兩層味道配搭很好。
3. 冰火 Green Tea 木糠布丁
呢個其實係紅豆綠茶木糠布丁批配綠茶雪糕同 '火焰雪山' 嘅混合版,店主選用了日本綠茶粉,綠茶雪糕放在火焰雪山上,一層木糠,再配一層綠茶味慕絲,綠茶味雪糕配上綠茶味慕絲,綠茶味濃郁,紅豆軟硬和甜度適中,更加係綠茶嘅最佳甜品拍檔。
Valrhona 朱古力甜品系列
1. 完熟 Classic心太軟 (軟心朱古力)
我第一次聽完熟呢兩個字,嘻嘻,看看餐牌更特別介紹呢個招牌甜品完熟 Classic心太軟 ,做一個完熟 Classic心太軟一定要分開幾個 Steps 做,要做 Bitter Sweet 就要用不同濃度嘅朱古力。而要做到不同層次,外面就要用上濃度高嘅朱古力做外層,由外到內,由 Bitter 到 Sweet。另外原來 Valrhona 朱古力粉唔係用來灑,而係掃嘅!真係唔講都唔知!用上法國高級朱古力品牌 Valrhona做成嘅軟心朱古力,外面是 85%,而內心是55%,由苦到甜,越食越有層次感。
因為有食友遲咗嚟,試唔到之前嘅完熟 Classic心太軟,於是叫咗個榛子金莎完熟 Classic心太軟。外形和用料大致相同,不同嘅軟心朱古力入面係有粒金莎,同埋多咗朱古力粒粒裝飾,食起嚟又再咗一種質感。
流心布丁系列
1. 士多啤梨流心布丁
嘩嘩嘩!愛莓嘅我好鍾意呢個士多啤梨流心布丁,紅色粉紅色,好靚呀!流心布丁靈感來自心太軟,用上新鮮士多啤梨,配上72% Valrhona朱古力碎及Dreyers士多啤梨雪糕,正呀!
而流心芒果就用上大大粒粒新鮮芒果,睇見都想食,切開之後,芒果汁流出,芒果肉新鮮香甜。另外店主介紹時曾提及布丁不會用生雞蛋,真係細心。我自己以前整芒果布丁都有用生雞蛋,哈哈。
淺粉紅色布丁,起初以為我喜愛嘅白桃,嘻嘻!喜愛 Hello Kitty 嘅你,一定要試,因為中間其實是 Hello Kitty 嘅頭,仲有蝴蝶結呢。荔枝布丁內層是荔枝汁及粒粒果肉,加上自家打造的荔枝雪芭,食完清新又涼透心。
1. 三式蕉焗杏仁片片 Chocolate Waffle
跟據餐牌介紹三式蕉係指焦糖蕉蕉,脆蕉蕉,同埋香蕉蕉。平時鍾意食新鮮香蕉多啲,香蕉甜品比較食,估唔到呢個香蕉窩夫,可以用上三種不同方法處理,包括將香蕉煮成香蕉蓉,將香蕉燒過及選用新鮮香蕉。朱古力窩夫外脆內軟,配上朱古力雪糕,朱古力脆珠,朱古力脆卷,食落有不同質感,甜度適中,係一個很豐富嘅甜品。
士多啤梨朱古力窩夫基本上都係用上朱古力雪糕,朱古力脆珠,朱古力脆卷,不同嘅係用上自家製士多啤梨醬,同新鮮士多啤梨,酸酸甜甜,可以中和食朱古力甜品嘅飽滯感。
3. 紅豆綠茶窩夫 (綠茶雪糕)
紅豆同綠茶我自己平時唔多食嘅,紅豆可以好甜,綠茶又可以好甘,雖然佢哋係最佳配搭,不過都未吸引都我。今次試嘅紅豆綠茶窩夫,綠茶雪糕味道很不錯。用上低筋粉嘅窩夫,外脆鬆軟,同平時食開嘅窩夫真係好唔同。
嘩嘩嘩!好多栗子呀!栗子很軟滑,只要我們稍一郁動,放在窩夫上嘅栗子就已經開始搖搖欲墜!紅豆,栗子,窩夫,雲尼拿雪糕,一軟一脆,一冷一熱,配搭有趣。
其他甜品系列
1. 香橘配Valrohna朱古力碎 Pancake
Pancake 係用上日本低筋麵粉配合有機蜜糖做成,用料一啲都唔簡單,而且成本高,睇得出店主嘅用心。Pancake 厚度適中,而奶油的份量亦經店主多次實驗調製,充分表現店主認真嘅態度。Pancake 面上加上自家制香橙乾,份外香甜,而伴碟嘅有新鮮香橙同杏仁片點綴。
用上日本綠茶粉做成,而奶凍亦是由北海道3.6牛奶製成,雪花冰很幼滑,綠茶雪糕茶味濃郁,仲有很多紅豆伴食,啱晒鍾意食紅豆綠茶嘅朋友。
火焰雪山一直好受拍友歡迎,因為只要淋上橙酒,就會有火焰。火焰雪山堡原來內裡都係用窩夫,哈哈,真係估佢唔到!窩夫配上鮮忌廉和新鮮生果,雪糕球蓋上新鮮打蛋白花,有軟有脆,食起來很特別。
甜品店提供小食都係好常見,今次提供嘅就有靈感來自英式全日早餐,最吸引人嘅就係用上煎蛋竹炭多士,剪蛋係太陽,竹炭多士係陰天,就變成下雨天早餐。明明餐牌內嘅下雨天早餐係沒有窩夫,當我哋見到窩夫時真係好驚喜,哈哈。煎蛋竹炭多士食起來不錯,我最鍾意食蛋汁多士,其他配料有茄汁豆,蕃茄,菠蘿和香腸,最令人意外嘅係香腸內有粟米嘅,很不錯。
梳乎里好高身,原來係店主用獨特處理蛋白的方法,令梳乎里不會於短時期塌下來,真係勁!梳乎里香軟,蛋味香濃,入口即溶,確係唔錯。可以隨自己喜好,加上薑汁,薑味突出。
一次吃了各式各樣樣嘅甜品,真係好滿足,甜牙牙除咗有甜品,亦有提供其他小食套餐,下次有機會要再試。