2020-06-30
曲奇皮同酥皮 我一定會揀前者 有無人認同呢😜但今日講既係酥皮蛋撻😆 (曲奇皮I’m sorry😝)當日知會去西貢 就心心念念依個西貢出名既酥皮蛋撻 咁岩最近亦好想食蛋撻 依間麵包店就係cafe - Little Cove Expresso 的附近 所以都有好多排cafe既人去買蛋撻菠蘿包 不過麵包店亦大排長龍!勝在夠快 亦有不少人坐底享用菠蘿包咖啡 買了一個鮮奶蛋撻 眼尾見到個杏仁碎蛋白蛋糕 忍唔住再買多個蛋糕鮮奶撻超級好食!完全一解我這幾天對蛋撻既craving 酥皮恰到好處 最外層既係脆皮 中間係帶點曲奇皮的實質感覺 加上香濃既蛋 完美! 唔會好實 係比燉奶再實一點點既texture 雖然價值$14 係蛋撻黎講都算幾貴 但值得Encore ! 杏仁碎蛋白蛋糕 $15十分甜!食左幾啖就無食了 都係食蛋撻好啲
但今日講既係酥皮蛋撻😆 (曲奇皮I’m sorry😝)
鮮奶撻
鮮奶蛋撻