2018-08-05 74 浏览
有時候工作壓力好大,工作量也很多,一直都做唔停。放工後什麼都不想說,衹是想找一間坐得舒服 環境優美, 播放著輕快的音樂,又可以品嚐一些不是平時可以食到的令到緊張的情緒可以放鬆。朋友特意找來一間蘭桂坊新開的日本菜天慶聚聚舊。因為餐廳在蘭桂坊大廈,大多是遊客外國人,所以餐牌都是英文的。Daikon salad 最近很熱門的羽衣甘藍和紅椰菜,幾特別又健康,炸雲吞皮條不夠脆口。Clam soup 麵豉湯但係佢祇有兩嚿蜆肉。本來諗住唔推介嘅,但係飲落去個味道同平時飲嗰個麵豉湯好唔同。原來佢係白麵豉湯。飲落去好似有啲酒糟味,第一次飲到啲咁正宗嘅日本湯。Scallop crudo牛油果好新鮮, 帶子上面有一啲紅椒青椒的醬。帶子配上牛油果好新鮮,再加上放在帶子上面的芽菜應該是自家種的,清草味較濃。旁邊嗰啲一點點係千島沙律醬同埋酸酸的乳酪醬。Maguro Avocado吞拿魚其實都尚算新鮮,但係紫薯片唔夠脆,成個口感略嫌差咗一點。食完呢兩個菜我特別喜歡食牛油果了。牛油果原來配刺身係咁好食個喎。Aburi Saba鯖魚切到半吋厚。入口後有點魚腥味但係好快比鯖魚嘅油分掩蓋。豉油上全都是鯖魚的魚油。Uni I
朋友特意找來一間蘭桂坊新開的日本菜天慶聚聚舊。

Daikon salad

Clam soup

Scallop crudo

旁邊嗰啲一點點係千島沙律醬同埋酸酸的乳酪醬。

Maguro Avocado

Aburi Saba
鯖魚切到半吋厚。入口後有點魚腥味但係好快比鯖魚嘅油分掩蓋。
豉油上全都是鯖魚的魚油。

Uni Ikura Don
海膽加三文魚籽飯。海膽非常新鮮。海膽放入口中鮮味在口中擴展, 很少食到這麼新鮮的海膽。

Squid ika
燒魷魚好味。首先條魷魚要好新鮮,因為如果條魷魚唔新鮮,你咬極都咬唔完,好似食緊香口膠咁,但係新鮮嘅魷魚你會咬開d肉,同埋好柔軟好有彈性,非常推薦一個燒魷魚。

Yaki Udon
雞肉烏冬係帶有一點甜味,紅椒同青椒加埋啲洋蔥炒嘅稻庭烏冬。有啲炸天婦羅碎灑在烏冬上面但係佢係有啲淋淋,所以就一般般啦。不過我中意佢個醤, 炒得好好食。而且分量都算大架,一定飽肚。

最後食埋個甜品, 完美結束。

Sherbet
白桃味雪芭, 清新的味道,冰冷的快感,減掉之前主菜的油膩。

Mizu Shingen Monchi
睇落好靚,影相一流,但係味道一般,還是雪芭好。

努力工作,都是為食餐好。所以要努力工作早點收工多啲食好嘢,放鬆心情。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8.5
環境:8.5