2025-03-06
2027 浏览
今日同朋友去咗尖沙咀嘅Avoca食飯,呢間餐廳主打西餐,環境好有格調,坐低之後我哋點咗2個3-course lunch set。前菜我哋揀咗Slow Cooked Chicken Roulade,雞肉慢煮得啱啱好,肉質嫩滑,完全唔會又乾又柴。搭配嘅Celtuce Salad好清新,加上鹹蛋同皮蛋,味道層次豐富,仲有五香醬汁點綴,帶出淡淡中式風味,好有fusion感覺!Creamy Corn Soup V呢個湯真係好特別!燒過嘅粟米仔帶出微微焦香,煙燻洋蔥同香草令湯嘅味道更加濃郁,口感順滑,飲落去好舒服,完全唔會膩,係一道好適合開胃嘅湯品。主菜方面,我哋點咗Slow Cooked Beef Cheek,牛面頰肉燜得超級冧,入口即溶!搭配嘅薯蓉好滑溜,仲有烤過嘅抱子甘藍,帶出微微焦香,牛肉汁濃郁得嚟唔會過鹹,整體配搭好平衡,真係令人食到停唔到口!另外我哋仲揀咗 Prawn Fettuccine,呢個意粉好有泰式風味!大蝦用泰式香料醃過,味道鮮甜彈牙,加上脆脆嘅乾蔥同檸檬皮,帶出清新感,意粉煮得啱啱好,唔會太軟,整體味道好有層次,令人印象深刻。甜品當然唔少得 Triple Chocolate
甜品當然唔少得 Triple Chocolate Mousse!呢個三重朱古力慕斯真係朱古力愛好者嘅天堂!黑朱古力濃郁帶苦,白朱古力慕斯輕盈滑溜,牛奶朱古力慕斯則甜度適中,加上底層嘅朱古力海綿蛋糕,口感豐富,每一啖都充滿幸福感!
另外一個係Daily Homemade Gelato,呢個每日新鮮製作嘅雪糕真係好香濃,好軟滑,食完之後成個人都覺得好滿足!