2009-01-30 13 浏览
記得第一次吃到正宗日本拉麵的滋味, 是在多年前到東京旅行的一個風雨交加既晚上, 那種味道仍是記憶猶新, 想不到多年後的今天才再一次品嘗得到..是日初四新年假期後,睡醒看過食評後馬上就去試試了. 想不到人龍都幾長, 差不多等了半個小時. 香港既拉麵店跟日本既拉麵店有點分別, 除了拉麵之外, 仲有好多其他0既野食, 不過我只對拉麵有興趣. 我叫左辣麵豉拉麵+咖喱飯set..另外叫多一客 餃子. 拉麵很有日本0既風味, ,麵唔會淋, 湯好好味好濃郁又夠辣(可能有人會覺得多油),唯一缺點係叉燒只得一片 同我在日本食既相比, 有8,9成相似呀...先喝一口湯底,仍然是濃濃的味噌湯。這裡的味噌湯帶很濃的肉香,而味噌也帶點甜味,是有水準的味噌湯底,甜中又帯一點辣。配料豐富,當然也有必備的筍乾及野菜,還有叉燒一片。麵底是中圓身的蛋麵,淥得時間剛好,夠爽身又有咬勁。總括而言,這裡的拉麵,是有水準的; 在我心目中已經好過好多香港其他既拉麵店...吃過後令我好感動呢!!咖喱飯都ok啦~無乜特別,不過唔夠香同辣... 有d似日本超市買到個d一盒盒咖喱煎餃子底部較焦,好處是不太油膩又皮薄,但$38五隻不算太抵食

煎餃子底部較焦,好處是不太油膩又皮薄,但$38五隻不算太抵食。同埋熱d會好味d~

服務方面,即使外面大排長龍,服務員還是不會給我施加壓力的,而且還不斷添水,所以服務已是不俗的。
在香港又多回一間有水準的日本拉麵店了..我下次一定會再來吃一碗令人懷念的拉麵呢!!

辣麵豉拉麵,煎餃子
辣麵豉拉麵,煎餃子