2017-05-04
🌶🥓🍖🥙🍝小粉姐我鍾意食辣,而我今日就去左一間一直都想去試既川菜私房菜'麻辣派對'品嘗一下究竟係咪真係如傳聞一樣咁好食咁有驚喜!😎今日我地有一行五個人,所以都叫左幾多野食先夠,首先我地叫左三個川式冷盤:'麻辣秋葵'、'麻辣皮蛋皮'同'麻辣生腸',三個頭盤都做得非常出色,麻香同辣都岩岩好,而係三冷盤之中我小粉姐推介既竟然係我平時最唔鐘意食既生腸!我平時好小食生腸因爲好怕整得唔好既內臟同雪味,但今次呢個真係好好味,爽脆之餘非常入味,完全冇內臟味,令我差D仲想叫多碟!食完頭盤後我地再叫左'避風塘炒蟹'、'水煮魚'、'酒糟蝦'、'麻辣雞煲'同'毛血旺'!先講個'避風塘炒蟹',呢個蟹一上菜已經嚇親你,隻蟹大過我個頭而且啖啖肉,最重要係佢地用左麵包蟹,所以除左啖啖肉之餘仲有香口既蟹膏,呢個真係要比讚!👍🏻其次我最喜歡既就係'酒糟蝦',雖然呢個唔係麻辣菜,但佢地將蝦頭剪開再原隻煎呢個做法真係十分香口而且酒糟味濃,令我食完一隻又一隻!而'水煮魚'方面可能我地只係叫左小辣,所以對我呢D食開辣既人黎講辣味真係唔多夠,但魚片可以食得出保持到非常之滑溜,同鮮甜,雖然唔辣但絕對唔令人失望。而'毛血旺',其實就係
而'毛血旺',其實就係由鴨血、牛柏葉、等等唔同既野制成,如果喜歡食牛同內臟既朋友絕對可以一試,因為一個有齊多種食材非常低食!
而最後就係'麻辣雞煲',由於有水煮魚在前所以我地叫左店員同我地加到大辣!今次食到大辣就真係唔失望亦非常驚喜la! 佢地個雞煲係用爐上煲住既,所以辣味愈煲愈濃,每一件都又麻辣又香!太好味la!
食辣野食到咁上下當然仲要叫番罐'王老吉'下下火消下熱氣la! 爽呀!而經理更送左個'桂花冰粉膏'比我地食,完來呢個冰粉膏先係今晚呢餐既作結,因為原來作係用後解番之前既麻同辣味!