2014-07-11 1562 浏览
最近網上見到宣傳,又係openrice見到食評大多正面,於是特登黎大坑食拉麵。傍晚近七點去到,岩岩好唔洗等即刻有位。我地被安排坐係近門口、面向牆既位置,坐左兩分鐘唔夠已經覺得熱,於是問可唔可坐入d,諗住多d冷氣;跟住一調就調到去成間鋪最入,近住廚房既位置。坐左一陣就已經死心,個冷氣根本完全唔夠強,坐邊都係咁焗。餐牌選擇唔算特別多,我叫左個黑蒜油豚骨拉麵,朋友叫左個豆腐擔擔冷麵。黑蒜拉麵聞落幾香,但其實食食下就係得個咸字(湯底濃度=普通),料亦唔係特別多,叉燒兩小塊,食左都唔覺;個冷麵就不過不失,無乜驚喜。我地覺得野食唔係差,不過實在無其他食評講得咁好食,可能期望過高,所以落差有d大。野食固然重要,但更令我地失望既係服務質素同餐廳環境。冷氣唔夠都算,店面裝飾令人有種寧濫勿缺既感覺;枱面痴立立,杯都唔見得好乾淨;更令人倒胃口既係廚房外貌,望落又逼又亂又熱。雖然平時餐廳都一定係咁,但如果要比人睇住自己既食物出爐,至少都應該執番靚少少個樣...一路望到都唔太想食...服務方面,我地知道好難同日本地道拉麵店比,但如果鋪頭係想營造地道感覺既話,員工實在應該要有番日本餐廳果種親切同有禮貌。服務欠奉之

服務方面,我地知道好難同日本地道拉麵店比,但如果鋪頭係想營造地道感覺既話,員工實在應該要有番日本餐廳果種親切同有禮貌。服務欠奉之餘,制服睇落唔夠整潔,做野沒精打彩。我朋友岩岩食完最後一啖麵,放低筷子果一刻,店員已經插隻手埋黎收碗。真係要咁急?

總括黎講我地認為綜合多項因數,碗麵只值$60(最盡);呢餐平圴$90蚊一位既拉麵,絕對唔值得我跟住地圖黎搵。熱、食物普通、服務差、環境唔吸引;結論係大失望,唔會再黎食。
2014-07-11