2018-12-31 70 浏览
难得表弟喺加拿大返嚟,当然想揾个好地方同佢chill一chill。Texas burger 位于朗豪坊12楼,旁边就系商场嘅落地玻璃,所以整个环境非常开扬,隔离仲有live Band表演,临近圣诞节可谓充满气氛。我叫左软壳蟹牛油果牛肉汉堡,汉堡包非常软熟,中间有半个牛油果,中和返炸软壳蟹嘅油腻。软壳蟹本身亦炸得香脆。我表弟近呢一年转左做素食者,所以比较难揾适合佢同我嘅餐厅。不过texas burger 有两款素burger,今次表弟叫左未来素食牛肉汉堡,表弟切左少少素牛肉比我试下,学成龙话斋:「一开始我是拒绝的,你不能叫我吃,我就马上吃。」,但食落先发觉佢嘅质感、味道,卖相同真牛肉极为相似,而且冇咗一般牛肉嘅肥腻感,食落唔会好油腻,但又唔会太干。表弟表示非常满意。另外,我同表弟一样加咗$$套餐,有薯条饮品同酸青瓜。表弟叫咗可乐,而我就叫咗黑牛,即系雪糕加可乐。以前喺麦记成日饮,而家饮返非常怀念。当然texas burger用既雪糕更加creamy,更加凉透心。薯条系我最钟意嘅厚切薯条,亦系少数快餐店能够做到外层酥脆,内部绵密柔软。自己身边都有两三个食素嘅朋友,下次一于带佢哋过嚟食。

软壳蟹牛油果牛肉汉堡

未来素食牛肉汉堡

黑牛

自己身边都有两三个食素嘅朋友,下次一于带佢哋过嚟食。
2018-12-23
软壳蟹牛油果牛肉汉堡