2023-04-11 400 浏览
朋友移民在即,外國食日本菜比較貴,所以就同佢食餐Omakase當餞行。鮨悠同其他鮨店最大分別係每位食客黎到,店長會以茶道迎客。茶道嘅開端由和果子開始。之後店長會親自泡製抹茶,茶味回甘,正好中和剛才和果子嘅甜膩。朋友鍾意清酒,我地就叫左哩枝浦霞12,口感清爽甘甜,都算易入口。我自己唔太好清酒,只係小酌幾杯,另外叫左哩杯桃汁,離遠已經聞倒桃香味,又唔會太甜。Omakase套餐分左兩個價位,分別係悠($1,480/人)同悠($1,880/人),我地揀左後者,最大分別係多左刺身同和食,不過壽司就會少左,如果想食飽啲就建議揀前者。先黎前菜三點,順時針方向分別係蟹羊羹、伊達玉子同白梅貝,特別鍾意伊蛋王子,幾滑唔好太甜。鮫蝶魚魚邊三食 - 同一款魚,唔同切法令口感稍有不同,爽口得黎唔會太油。北海道真蠔雖然唔算好大隻,不過都肥美飽滿,配以土佐醋食,酸酸地幾開胃。鰹魚bb刺身厚切油潤,旁邊俾大量鰹魚碎圍住,令口感更豐富。北海道赤貝、北寄貝 - 兩款刺身都好爽口,不過我就鍾意前者多啲,因為佢多左陣爽甜味。北海道毛蟹已經去殼,啖啖肉食得方便,蟹肉仲帶少少海水鹹味,旁邊係毛蟹蟹膏,味道非常濃郁。間八黎自鹿兒島
和果子
抹茶
浦霞12
桃汁

蟹羊羹、伊達玉子、白梅貝
鮫蝶魚魚邊三食
北海道真蠔
鰹魚bb刺身厚切油潤,旁邊俾大量鰹魚碎圍住,令口感更豐富。
北海道赤貝、北寄貝
北海道毛蟹
間八黎自鹿兒島 , 食落帶啲爽口,腩位加左少少味噌,非常肥美。
吞拿魚腩好肥美,師傅將魚腩煙燻令油香更突出,上面加左啲櫻花蝦同炸蒜,多左啲脆口感。
吞拿魚腩
石村小芋 - 師傅將芋頭同冬菇、粟米仔、蘿蔔同露筍一齊住,清一清味蕾再迎接之後嘅壽司
石村小芋
左邊係青吉啫喱,酸酸甜甜好醒胃,右邊係自家醃蘿蔔夾芝士,蘿蔔爽脆,加埋芝士口感幾特別。
青吉啫喱 & 醃蘿蔔夾芝士
帆立貝壽司 - 師傅喺帆立貝表面界左幾刀,黎增加口感,帆立貝味道鮮美,上面放左柚子皮提鮮。
帆立貝壽司
深海池魚壽司 - 深海池魚網燒過,魚油甘香不膩,上面加左少少柚子胡椒,多左少少辣味。
深海池魚壽司
牡外蝦壽司鮮甜爽彈,上面還放了蝦膏,味道濃郁。
牡丹蝦壽司
赤鯥魚壽司輕燒過,魚油都迫晒出黎,師傅加左長蔥令整體油而不膩。
赤鯥魚壽司
中吞拿魚腩壽司油脂豐富,下面加左紫蘇葉,配搭幾新鮮,紫蘇葉味道雖然突出,但又唔會蓋過中魚腩嘅油脂香味,估唔到又幾夾。
中吞拿魚腩壽司
師傅話哩個鮑魚海膽丼淨係鮑魚都煮左四個鐘,所以食落有咬口得黎又唔會太韌,加埋馬海道馬糞海膽真係冇得輸,下面個白飯都唔簡單,因為係加左鮑魚肝醬入去煮,所以每一啖都食倒濃濃嘅鮑魚味,超正!
鮑魚海膽丼
前面係布甸蛋 ,食落好滑好香蛋味,帶少少彈口,後面係江戶前玉子,口感就比較軟綿,唔會太甜啱晒我。
布甸蛋 & 江户前玉子
五彩和牛 - 和牛出面五顏六色嘅係五彩米,平時比較少見,因為係慶節先會整,除左更加吸睛之外,軟嫩和牛仲會多左啲脆口感。
五彩和牛
食完油脂咁豐富嘅和,再飲返個舞茸清湯,清清地都唔錯。
舞茸清湯
最後以水信玄餅作結,哩個水信玄餅因為加左蝶豆花,所以係帶夢幻紫藍色, 配埋黑糖、黃豆粉同紅豆蓉黎食,非常滿足。
水信玄餅
總結,鮨悠價位同其他高級鮨店差唔多,但有部份菜式出面未見過,確係有驚喜,另外一開頭嘅茶道充滿儀式感都令成餐飯變成好特別嘅體驗。
抹茶
和果子