2022-11-01
康城個商場都係近幾年都陸陸續續有連鎖集團進駐,今次新開嘅樂天經典。樂天集團其實都紥根香港好多年,旗下嘅樂天皇朝嘅小籠包無人不曉。樂天經典主打新加坡菜,為香港人帶黎唔同嘅各國美食。餐廳位於Lohas Park 4/f, 地方寬敞,坐得舒服,唔會好逼挾,啱晒親朋好友,三五知己食飯傾計。餐廳裝修簡約,牆上壁畫帶有新加坡文化氣息,令人覺得置身在獅城。👉🏽獅城名菜黑胡椒蟹睇個蟹蓋已經知道好大隻,份量十足!黑胡椒味重,好香,但唔會好辣,對於香港人口味係啱啱好,連我唔係好食辣嘅朋友都話入到口,唔洗狂飲水。蟹肉啖啖肉,肉質結實鮮甜,黑胡椒唔會搶左蟹肉嘅鮮味,反而胡椒的香吊出左蟹嘅甜。👉🏽黃金魚皮💰78HKD呢個都係新加坡名物,平時食開果d零食簡直無得比,新鮮炸嘅魚皮又熱又脆,炸得好乾身,唔會覺得好油膩,咸蛋黃嘅口感好香又綿,但唔會搶晒d味道,空口食又得,送飯食又得,一樣咁好味。👉🏽新加坡海南雞飯餐💰88HKD賣相一流,黃油雞皮,一睇就知好滑。雞肉去骨,非常嫩滑,火喉控制非常好,雞肉啱啱好熟,少少老嘅感覺都無,入口好似滑入去咁,都唔洗點咀嚼。雞肉同皮之間無乜脂肪,應該係走地雞,所以雞肉滑得黎肉質都係結實
👉🏽獅城名菜黑胡椒蟹
👉🏽黃金魚皮💰78HKD
👉🏽新加坡海南雞飯餐💰88HKD
賣相一流,黃油雞皮,一睇就知好滑。雞肉去骨,非常嫩滑,火喉控制非常好,雞肉啱啱好熟,少少老嘅感覺都無,入口好似滑入去咁,都唔洗點咀嚼。雞肉同皮之間無乜脂肪,應該係走地雞,所以雞肉滑得黎肉質都係結實嘅。冬瓜湯好清,唔會好濃味,應該無落味精,反而飲到冬瓜本身的甜味,非常舒服。
👉🏽蝦味魚子蝦球炒飯💰78HKD
炒飯粒粒分明,而且好乾身。蝦球好新鮮,肉質結實彈牙,魚子為個炒飯帶黎海洋的咸香味道,味道層次係豐富,好有馬拉特色。
👉🏽招牌酸柑香茅凍💰36HKD
最後要極力推介的是這道招牌甜品,賣相冇得輸,就好似小盆栽,用薄荷葉點綴格外吸睛,淨係聞已經好舒服,尤其係奇亞籽在口中與牙齒碰撞再淺嘗一啖啫喱的感,原來係咁夾,佢哋為味蕾帶黎清新的感覺,酸酸咪咪加上青檸的味道,令人回味無窮!