2018-09-06
已經食左好多年既一間小店,係一間只要順路就會不斷幫襯既小店。佢位置唔算好便利,鋪面亦都唔係好起眼,鋪仔冇咩裝修,望落唔算光鮮,衛生情況其實OK,佢係舊,但枱面地下都有清潔過,服務方面當然就冇啦。其實講穿左佢係冇咩外在因素加分既,羸既係保持水準既食物質素。實而不華就係佢既賣點,相信食得辣既朋友都會好中意。甘因為已經食左好幾年,口水雞、水煮牛肉、水煮魚等等幾樣主菜式都食過,但我最鐘情都係口水雞,百吃不厭﹗佢都有套餐,一個主食伴飯/薯粉/粉皮/米線,可涼拌可湯,當然幾種都食過,最愛都係涼拌薯粉。食開都係口水雞中辣,涼拌薯粉小辣。先講涼拌薯粉會有酸菜同大豆芽伴住,偏酸辣,薯粉夠凍又彈牙,吸收左辣汁,好岩夏天食。而雞佢會用雞脾,記得早期係雞唔同部位,但呢幾年都係用雞脾,雞夠凍,入味得黎又好滑,底會墊住大豆芽,大豆芽都好好食,爽口入味。了解後知道佢有間總店係大角咀,去過一次,發現都係上環呢間好食D。誠意推介俾中意食辣既人﹗
口水雞拼涼拌薯粉