2025-03-28 1556 浏览
見話呢間茶檔重開後,好多食客竟然願意等上幾小時去等。因為之前我未曾食過,我真係非常之好奇,令我非去試一次不可。搵咗日平日早上八點三就去到, 3張圓摺枱已經坐晒人, 好彩俾我插針咁搵到個位坐低。 之後就開始見有人陸陸續續排隊。叫咗份炒蛋芝士三文治, 熱奶茶。其實早已有心理準備都要等幾耐吓。 等下等下大概坐咗一個多小時, 份芝蛋三文治終於送到我面前。 講返份三文治,多士塗上我至喜歡嘅花生醬,已加分,再配上半熔芝士和蛋來食,味道上是豐富,不過炒蛋略嫌過火些少,整體來講好味嘅,但唔算好特別。相反杯奶茶沖得夠滑夠茶味,味道甘香,幾啱我囗味。 雖然唔使10分鐘,已經食晒成份三文治。在等候的個多小時,坐著無聊觀察到無論坐低等候,甚至乎企在排隊的食客都沒有任何投訴或不耐煩的面孔。 除了食物外, 懐有對排檔的一份情懐相信會是原因之一。