2016-10-14 191 浏览
今晚約左食肉獸朋友到上環一聚,我即時諗起呢間,因為呢間我之間食過印象好好,食物質素又唔錯,朋友一定會滿意~閒日7點鐘去到未見人多,但過一陣就滿座嚕~每枱都會有個電爐,而店員就會將所點既食物送到客人枱上,然後喺客人面前將食物燒好及分好~好好服侍~又會主動添水及換燒網~餐廳面積唔大但整潔,有客枱座位之餘亦有吧枱可坐,任君選擇~每位枱面會放上燒肉汁及青檸汁,但店員建議盡量唔好點醬汁食,因為食物味道夠,其實唔需要醬汁調味,而且想客人品嚐食物本身既鮮味~首先點小食:《雞泡魚乾 $35》首先原塊上,然後店員會燒熟再剪成條。好香而且唔韌,再配上沙律醬食原來味道撞起嚟好夾!如果佐酒食仲正~《菜沙律 $59》新鮮爽口、配有微酸既沙律汁,開胃之選!《芝麻汁秋葵 $》秋葵口感滑嫩,咬落爽口,秋葵籽亦大粒有咬口!配芝麻醬一流~《極級蟹膏帶子刺身(2件)$89》喺食肉之前先食刺身味道會嚐得更清~推介呢款極級蟹膏帶子刺身,大隻既帶子被一開二然後上表放上極香濃既蟹膏,而帶子刺身本身極為鮮甜,兩者一同入口甚為一種享受!《椒鹽霜降松阪豬 $79》平時對豬肉唔會特別喜歡,但呢款豬肉實在令我愛上!霜降松阪豬一聽已經知係靚豬

首先點小食:
《雞泡魚乾 $35》
《菜沙律 $59》
新鮮爽口、配有微酸既沙律汁,開胃之選!

《芝麻汁秋葵 $》
秋葵口感滑嫩,咬落爽口,秋葵籽亦大粒有咬口!配芝麻醬一流~
《極級蟹膏帶子刺身(2件)$89》
《椒鹽霜降松阪豬 $79》
平時對豬肉唔會特別喜歡,但呢款豬肉實在令我愛上!霜降松阪豬一聽已經知係靚豬肉,只需要用椒鹽輕輕調味味道已經好出!脂肪分佈好靚,入口溶化但唔膩,上等豬也!
《鹽蔥牛舌 $89》
呢款店員教要連蔥食並且適宜點檸檬汁食~ 牛舌香薄易咀嚼,而且表面既鹽帶出牛味,再配埋香蔥一併入口果然味道更佳,檸檬再幫助帶出鮮味~
《烤肉醬牛胸脊(牛五花)$89》
牛五花已用烤肉醬醃製好,味道一定更出眾,燒過後水份甚多完全是牛汁,入味肉稔連肉汁,水準之作!
《椒鹽鯖花魚 $99》
無魚不歡既我當然再點最少一款魚食,多款選擇中我選左鯖花魚~魚身掃上椒鹽,燒過後魚肉無變老仍然鮮嫩,魚皮被燒至帶微脆,食物好之外店員燒肉既功夫都唔錯!
《椒鹽豬大腸 $79》
對大腸零興趣既我,食過呢間餐廳既豬大腸之後,對豬大腸完全更改放涼會改觀!豬大腸表面用椒鹽醃過完全無腥味,燒過後表面變得脆口,腸內脂肪又少,激讚!
《牛油去骨雞腿肉 $79》
雞腿肉已去骨,所以啖啖肉~而肉質好滑完全唔會乾同鞋~而表面既牛油令雞腿肉燒時好搶火,令雞皮同燒香左更好味~

《一口雞翼 $79》
雞翼已開邊十分易食。同樣地雞皮被燒香唔錯~
《安格斯特級肉眼扒 $259》
成塊安格斯特級肉眼扒上然後剪開放上燒網~店員燒至約半成熟,肉裡鮮紅,牛味濃!從表面已經見到塊扒好多肉汁,燒時水份完全被鎖住,扒靚之餘店員手勢亦抵讚~
最後點多個蔬菜拼盤~滿足~

食物好之餘店員面帶笑容令人食得舒服,臨走仲同我地講拜拜,我從朋友既笑容睇得出我無介紹錯呢~
2016-10-12