餐厅: 星洲總廚
资讯:

星洲总厨系一间位于大角咀嘅星马菜餐厅,仲要系区内其中一间长期都好多人排队嘅餐厅🤯 佢哋食物款式都几多,例如海南鸡饭、喇沙、肉骨茶同埋椰浆饭等,不过讲到最出名嘅就一定系佢哋厚切猪扒🤩 咖央多都好正!🤤我真系成日都会买星洲嘅外卖返公司食,外卖已经觉得好高质,不过外卖影得唔靓就一直都无介绍,今次专登带埋朋友一齐去堂食试真啲😛 •🥢 焗咖喱杂菜烤饼 厚切猪扒(星加坡咖喱) $88其实呢个本身应该系跟农夫包,而唔系烤饼,不过因为无晒农夫包😟所以落单嘅时候就转咗做烤饼~ 烤饼都几松软,就咁食会有啲单调,点咖喱食就好索汁😛上面好多芫荽,但食落又无乜芫荽味~佢哋嘅两款咖喱我之前都有食过,星加坡咖喱就比较辣;而小印度咖喱就无咁辣,但香料味比较浓~个人就比较钟意星加坡咖喱,加埋啲杂菜真系好正,无论系点烤饼定猪扒都一流🤤讲埋个重点——厚切猪扒💛 食落带点香茅味,厚肉得嚟一啲都唔嚡,肉质软淋;炸皮薄薄一层,而且新鲜炸起脆卜卜,真系超正!可以话系食过嘅炸猪扒入面最正🤩 唯一缺点系有少少油腻🤭•🥢 秘方香茅鸡扒喇沙(掺掺) $64掺掺即系油面捞米粉,所以食落有2种口感,系几特别但又意外地夹😆 喇沙汤都几浓,但佢嘅

🥢 焗咖喱杂菜烤饼 厚切猪扒(星加坡咖喱) $88

🥢 秘方香茅鸡扒喇沙(掺掺) $64
掺掺即系油面捞米粉,所以食落有2种口感,系几特别但又意外地夹😆 喇沙汤都几浓,但佢嘅沙嗲味同椰浆味都好balance,所以唔会食到好腻👍🏼 加上汤入面仲有唔少配料:鱼蛋、豆卜、芽菜同埋半熟蛋😋 豆卜尤其正,因为可以吸满啲喇沙汤呀🤤
至于香茅鸡扒,香茅味非常香浓,同样新鲜炸起热辣辣,块鸡皮炸到脆卜卜,但啲肉又唔会干,仲有少少肉汁🤤 不过唯一嘅缺点同样系有啲太油腻~

🥢 星加坡咖央多士 $25
呢份咖央多士比意料之外好食😆 充满椰香嘅咖央酱,加上热辣辣嘅多士同埋一大片牛油🧈 啲牛油仲要因为多士嘅热力变成半融化,食落真系超级邪恶🤤🤤 如果多士烘得再㶶多少少就正喇😋
星加坡咖央多士

🥢 美禄恐龙 (冻) $26
呢杯其实就系冻美禄再加上大量嘅美禄粉✨所以美禄味超级浓🤩 不过同时都非常之甜🙈
美禄恐龙

📷 马拉怡保白咖啡(冻) 跟餐+$7