2021-11-30
🤡熊妹作為大口仔十幾二十年嘅忠粉,大口仔開餐廳就梗係要捧場啦!📌十一月份開幕,聽聞排隊排到好長龍,樂妹好抵得諗,5:30到達,睇吓可唔可以食早場。果然平日未到食飯時段就真係比較冷清啲,所以即時有位,限時75分鐘,熊妹未到都叫住嘢食先啦。📌成間餐廳都怖滿着大口仔嘅裝飾,牆身全部都係大口仔,右邊係大口仔,前面係大口仔,餐枱係大口仔,以大口仔廚師為題,同埋佢班豬朋狗友一齊烹飪煮食,好似入咗大口仔之家咁,感覺好歡樂。 📌最驚喜係發現有大口妹嘅位置,其實熊妹係比較鍾意大口妹,女仔呀嘛。📌去得主題餐廳食嘢都預咗俾人調高個價㗎啦,一份意粉或者飯、小食或者甜品全部都會都係過$100,唔包嘢飲,忠粉嘛,即係盲粉啦。吉豬配他他醬定食, $169樂妹想食個吉列豬扒定食🍱,份量都正常喎有定食嘅小食,泡菜、魚餅,吉列豬扒正常大細,炸得都幾脆,豬扒又唔算太薄,點沙律醬一流,一碗飯,仲有碗麵豉湯,定食需要嘅就齊晒啦。定食樣樣食材味道都正常,唯獨是米飯有啲失望,唔係用上一般定食應該都會用嘅日本珍珠米🍚,只係平時普通嘅白米飯,食落去就無乜口感,同期望有啲差別。千島海鮮薄餅(9吋 ),$179熊妹不嬲唔好飯食,鍾意食雜食
吉豬配他他醬定食
千島海鮮薄餅(9吋 )
熊妹不嬲唔好飯食,鍾意食雜食,所以就揀個薄餅share嚟食🍕。
薄餅有九吋都幾大,餅底係薄脆薄身,即係唔買麵包厚底嗰種,面頭嘅海鮮有蜆肉同蝦肉🦐,份量都幾多,仲有芝士鋪面,不過千島醬就少咗啲,唔係幾食得出,如果多少少醬,味道酸味味會更加滋味。
朱古力心太軟&自製CREAMIA軟雪糕
心太軟都做得幾唔錯,一切開,濃濃嘅朱古力溶晒出嚟,用上黑朱古力🍫又唔係好甜,唔好朱古力嘅熊妹都幾鍾意食。
最驚喜係CREAMIA軟雪糕🍦,真係好軟滑,好重牛奶味,軟滑嘅質感又唔會好易溶,真係想直情叫一杯雪糕嚟食。
樂妹鍾意飲凍飲🍹,清淡嘅茉莉茶撈上面頭嘅芝士奶蓋,味道正常,奶蓋仲用朱古力粉印有大口仔樣,就係咁樣先吸引嘛。
熱抹茶拿鐵,$88
熊妹就不嬲都係抹茶控,呢杯抹茶拿鐵🍵就真係非熊妹莫屬,因為散叫熱飲仲可以送埋熱飲杯,不過要去到一月先有貨。
抹茶味都幾重,有少少苦澀味,不過奶味就唔係好重,奶泡欠奉,上面都係用上朱古力粉印成大口仔樣,而唔係3D奶泡造成嘅大口仔,感覺就差少少啦,不過味道都OK嘅,至在要個熱飲杯姐。