2009-10-08
早幾日睇報紙, 先知「賣咗咁大個廣告」, 都唔知要恭喜定點好。這家店幾乎是我的飯堂, 因為屋企就住在對面 (即係泉記樓上), 試過一個月日日食呢間, 每晚準時七時半出現, 老闆都應該認得我。有時更會一個人食成條豬腩骨, 再加一碟油菜同例湯, 老闆有時都會笑住咁問我食唔食得哂, 不過平日見佢哋咁多人, 都好少傾偈。日日去呢間, 除咗好味道, 當然也因為價錢平。其實我都唔知佢哋係咪真係呃秤, 但海關捉得, 應該都無錯, 但係我都寧願相信佢哋係無心之失, 而且前日去食晚飯, 見到佢哋都已經買咗個電子秤, 在店外也裝了個公秤, 都叫做與時並進, 也知道要改善。講真, 食燒臘的人都應該知道, 燒臘鋪的行規就真係買燒肉搭豬頭骨, 係有少少騎呢, 但係呢個確實係行規, 我去中環的其他燒臘店斬料, 都係咁樣, 佢哋啱啱無畀人捉啫, 算好彩。傳統老店咁做係有少少唔啱, 但如果話要「杯葛」, 好似誇咗少少, 亦都有少少唔公平啦。我買過好多間燒味, 呢間真係算最便宜同最好味 (唔係根據重量去計, 而係見到個飯盒大小, 塞到幾多, 畀咗幾多錢, 心裡有數, 唔駛秤。) 香港呢個地方好奇怪, 有時去食自助火鍋,
日日去呢間, 除咗好味道, 當然也因為價錢平。
香港呢個地方好奇怪, 有時去食自助火鍋, 佢哋明明個標價話88蚊一個人, 最後加埋所有雜費, 茶水, 醬芥, 居然130蚊一個人, 感覺都係有少少唔鍾意, 我都唔食碟芥辣, 但係某程度嚟講, 都可以叫做行規。大家都公認會有呢種情況就得, 食之前也預咗要畀茶水錢。正如買燒肉, 其實都預咗有少少錢係用嚟買無乜用嘅骨, 唔知係咪我個人無所謂, 但係食咗燒肉廿幾年, 自已買又買咗十年左右, 感覺呢種都係一貫做法, 都唔能夠叫做呃人啦。最近再興所謂「加咗價」, 但係我過去幾個月有買燒腩骨, 一年之前又係八十蚊, 而家又係八十蚊, 根本就無分別。
同埋, 唔知老闆有無睇到呢個網站, 如果老闆睇到呢一頁, 我都想講聲, 作為老顧客, 點都會支持你哋, 放心! 不過, 真係要與時並進, 唔好再用老一套去做生意, 清光緒年到而家咁多年, 但係新時代, 新作風, 你加番價, 寫清楚幾多錢, 我都唔覺得有問題, 呢個時代, 明碼實價。