有朋友住沙田嗰頭去探下佢,發現附近有間發哥粥底海鮮火鍋,就喺一間叫做逸翠軒嘅酒樓裏面。價錢都適中而且地方寬敞,裏面有幾款唔同嘅海鮮餐選擇,仲有另外一份餐牌有雞煲火鍋任食,不過係為咗食新鮮嘅海鮮都係揀返海鮮餐。我哋最後揀咗龍蝦餐同埋海蟹餐。上面有好多唔同款式嘅海鮮龍蝦比想像中大隻,而且覺得食呢啲火鍋一定要選擇蟹,因為咁樣會對之後食嘅粥底味道很有幫助㗎。同埋味道都幾鮮甜,都算有好足夠嘅肉。食蟹好香甜!新鮮鮑魚或冰鎮鮑魚可以二選一,各有各好食,不過就覺得新鮮再好食啲,冰鎮個調味唔算話特別正。聖子皇、貴妃蚌、多寶魚、黃金蝦、海蝦、時令貝(帆立貝)全部口味都好新鮮,爽口又彈牙。安格斯牛肩肉顏色都好靚,額外仲可以多選八款不同的配料,我哋四個人去食就總共有四個人嘅份量,基本上係冇咩可能食得晒。特別推介豬紅來貨不錯,竹笙可以吸收湯底海鮮味道精華,仲有黑豚肉都比想像中高質素得多。最後個湯底整成嘅粥,仲加上南瓜、粟米及芋頭提升更豐富層次,仲有好香嘅海鮮蟹味。配料同埋飲品係出面自己拎,飲品除咗可以任飲汽水之外仲有甜味適中嘅竹蔗茅根我就最推薦。更有一人一碗湯!

我哋最後揀咗龍蝦餐同埋海蟹餐。

上面有好多唔同款式嘅海鮮

食蟹好香甜!

更有一人一碗湯!