2016-10-16
潮流是,人人都講香港築地。 十月十二日正式係灣仔碼頭開左,你去左未呀? 當然,我看到有人氣blogger 介紹原來十二号已經有soft opening ,仲要有咩條internet link 俾你 book 時間,作為所謂的Openrice 食家,當然要去下啦。 冇人邀請不是試食的情況,全是為了自己的好奇心,有人說這裡是香港上引,有人說這裡像極築地,有人說這裡是Sogo Apita 加吉之島的翻版,估勿論點,自己睇到和感受最重要。 準時來到這裡,沒有想像中的多人,不過離碼頭認真要行點路,比起你每年去書展和美食展,行得更多。 一入到去就已經是像759的超市,零食,麵,烏冬,飲品,水果應有盡有,這裡說真幾似那些日式超市,不過我今日來到不是為了這個,冇乜研究。 再入去,又有龍蝦roll,又有丼飯,又有爐燒,又有刺身,又有壽司,又有新鮮的蟹,說真,十足十係台灣上引一樣。 我的目標是丼飯和壽司,可惜丼飯全部售完,要乜冇乜,還是去吃立呑壽司吧。 說真,有少少失望,選擇不多,如果你去過上引水產你就知道,這裡的壽司比較起來,完全唔多。 你喜歡呑拿魚,海膽,蝦,象拔蚌就是佳音,但
十月十二日正式係灣仔碼頭開左,你去左未呀?
我看到別人的森半宇治沫茶也很像樣,可惜又係無貨。
可能是下午來的timeslot不夠好,可能人人也想來到這個咁期待嘅香港築地早吃早享受,無論點,作為香港人,又喜歡吃壽司日本野,你冇理由唔來一下今期流行的山貴吧。
灣仔灣仔碼頭2樓