2019-11-09 271 浏览
近期最hit最多人打卡嘅火鍋店!場內好多霓虹燈,唔單止賣香港情懷,細心啲睇仲賣埋風月情調,由裝修到餐牌甚至到食物都設計得好有心思!有私隱度高嘅卡位,亦有圍爐枱凳,就連啲碗碗碟碟都好有feel呀,唔講咁多嗌咗野食先~嗌咗2人份量,最後全部全部清晒。金甲脆魚皮第一個黎嘅炸魚皮,用鹹蛋黃醬兜過,脆卜卜魚皮沾滿晒鹹香醬汁,脆口過後就feel到陣辣味慢慢滲出黎,好辣但又忍唔到口繼續食,勁過癮!鞭鞭有力湯川弓白芷當歸天麻魚頭湯呢排開始凍凍地,試下啲藥材湯補下先!開頭都驚藥材味太勁會好難入口,但呢個魚湯夠晒濃中和返,互補咗各食材嘅腥味同藥味。滾起咗就可以飲碗湯試下原味先,正到呢,加上我勁鍾意食魚,等個魚頭滾多陣就可以食,咁大舊魚頭裡面啲肉都唔少,識食嘅話可以損埋骨添呀~A5野崎牛肩肉飲飲下湯,肉就來了!好豪咁打邊爐食和牛,睇下啲雪花精緻到,油脂十級豐富!一盤有8塊左右,但其實絕對夠食,因為和牛油脂太勁,狂食3塊後會開始有點膩。日本廣島蠔又係日本食材,冰鎮住飽滿肥美嘅蠔,本身已經好大粒,煮完都冇瘦到,依然都係脹卜卜,蠔味好重好鮮!配埋湯食都幾夾~哈波子 手打蝦丸問友人哈波子代表乜野,可能太年輕我地兩個

嗌咗2人份量,最後全部全部清晒。

金甲脆魚皮

鞭鞭有力湯
川弓白芷當歸天麻魚頭湯

A5野崎牛肩肉

日本廣島蠔

哈波子 手打蝦丸

問友人哈波子代表乜野,可能太年輕我地兩個都唔識😂不過蝦丸好食,蝦膠都幾彈牙。

雜菜盤

呢個雜菜都幾有誠意,竟然有豆苗!而唔係全部平價菜,仲有西洋菜同娃娃菜,咁啱我三種都超鍾意食,讚!

番薯糖水

以為食完諗住走人之際,店員問我地食唔食埋糖水,入面仲有湯丸,撈到個下好開心~友人大讚好夠薑,薑味極重又食到個身暖晒,番薯都有好多舊,但太飽食唔晒。。。

無論為打卡定為食都可以黎試下,環境同野食都正,打住邊爐都覺得自己chill緊咁😂
2019-10-27