咀嚼要慢
今時今日咁嘅服務態度...原來係得架!
咀嚼要慢
2012-01-11
关注
老婆要到裕華買景泰藍擺設,買完要揾地方醫肚.問佢想食乜,佢話想食茶餐同炒蛋,真係易養!
佐敦區要食炒蛋同茶餐就梗係澳牛啦.老婆仲要話未去過添,咁就更加要見識一吓.

雖然老婆話未去過澳牛,但奇怪在佢又會知道嗰度啲伙記好串同埋要排好耐隊.
伙記好串就真嘅,排好耐隊就未必嘞.一來佢哋啲伙記會趕客所以返枱速度極快.
二來排排吓隊,只要前面無人等緊二人位,伙記就會安排後面插隊入先.
我哋當日原本諗住要排15分鐘,結果5分鐘就等到位嘞.

一坐低,澳牛伙記就會俾壓力你落單,所以最好喺等位期間諗定要茶餐定快餐,叉燒意定牛肉通.
咁就可以減低被伙記串嘅機會.
若果好似稍後入嚟嗰幾位國內遊客咁兩頭望,伙記就會用不純正嘅國語催促"快點,快點"格嘞.

當日點了兩份茶餐,去澳牛必食其炒蛋,又香又滑.
另一樣好味嘅係多士,夠厚夠脆,搽啲牛油食又係一流.
老婆平日唔鍾意食多士都食哂成塊.

碗湯粉就只係普通水平.首先,伙記落錯單.牛通變咗叉燒通.
然後無論通粉定係意粉佢哋都烚到好淋,叉燒份量亦非常少.
若果唔係份炒蛋搭救,我會認為係一份不合格嘅茶餐.
飲品方面,熱好立克唔錯,熱杏霜就好稀好淡,好像杏仁水一樣.

邊吃邊見到對面那兩位剛剛被伙記串完嘅國內遊客搲哂頭唔知點乜好諗住點火腿三文治.
出於好意下提醒他們應試一試炒蛋,費事佢哋以為澳牛服務差仲要東西難吃.
不過他們似乎很能適應澳牛的服務水平.
也對,國內很多餐廳嘅服務水平都係好似澳牛咁樣,澳牛只不過先一步跟內地接軌而已!
赞好
检举
首先說明一下,因為不想妳睇唔明簡體字,所以專門為妳打繁體。內地服務水平差?請問妳去過國內邊幾個城市?又入過幾多間餐廳?點解妳可以得出“國內很多餐廳嘅服務水平都係好似澳牛咁樣”?有沒去過海底撈?又沒去過王品果啲餐廳啊?唔好將關口附近的茶餐廳當正全國滴餐廳都系咁啦。其實我唔覺得妳上or系寫食評個咯,喜歡的人心胸點會咁噶?
2012-03-26
上OPENRICE,總會遇到一上情況.為何明明那店我認為很難吃,其他人竟會讚好?相反,我很喜歡吃的那間店,怎麼有人會給劣評?有心胸的,或會接受,意見是非常個人的,你喜歡的不等於別人喜歡.稍缺心胸的,或會認為那是"媒"或者抹黑.至於勞氣到要開個新account出嚟吐嘈的人,心胸有多闊,不言而喻了.你打簡體字我看得懂,但"其實我唔覺得妳上or系寫食評個咯"這句真的不知你想表達甚麼.
2012-04-29