2022-06-16
今日約咗江湖 “大佬” 出嚟傾心事, 諗住去 “高流灣” 打邊爐, “大佬” 竟然建議食齋! 唯有用 “冒險思維” 去體驗.📖 翻查資料: Green Common 係全球首間一站式集合超市和餐廳嘅素食集團, 現時喺香港有八間門市.🥢 午市套餐, $118-$168, 包頭盤, 主菜, 同埋咖啡. 今日點咗韓式新肉絲拌飯.🍞 麵包. 比預期好食, 配白色牛油波波, 唔錯. 黑色嘅 “醋” 就比較 “渴撻撻”.🥦 追加小食: 炸椰菜花配韓式酸辣汁, +$38. 椰菜花脆口, 似扮緊炸肉丸, 唔錯!🥣 南瓜湯. 我唔鍾意飲南瓜湯囉!🥢 韓式新肉絲拌飯. 貌似石頭鍋飯. 我對 “新肉絲” 冇乜期望, 諗住用韓式辣醬撈飯食完就算, 整體合格吧.🍨 “大佬” 受咗乜嘢刺激? 轉咗食齋, 仲鍾意食甜品!追加甜品: 蘋果批配配綠茶雪糕, +$28. 誠意之作!☕️ 咖啡. 一般.🤗 總結: 服務合格, 唯一投訴係枱面太細, 上菜太快, 放唔落食物. 味道OK嘅, 係我真係唔鍾意食齋. “大佬” 話食食下就會習慣, 食食下就會鍾意.
🥣 南瓜湯. 我唔鍾意飲南瓜湯囉!
🍨 “大佬” 受咗乜嘢刺激? 轉咗食齋, 仲鍾意食甜品!
追加甜品: 蘋果批配配綠茶雪糕, +$28. 誠意之作!
☕️ 咖啡. 一般.