今日是星期日,一行六人到佐敦行街,發覺佐敦鋪頭變化都好大,可能因為自由行太多,再一次改變晒成個生態,到處都是金鋪化妝品店。行耐左爸爸肚餓,於是找東西吃,就在此時,眼前出現了一間外牆全是宣傳海報的鋪頭,門口仲見到什麼全店自家製、又識功夫、又全店得一個師傅、豪無副手一腳踢小店,還以「一試難忘,唯我獨尊」作結,唔知以為係神龍教定係什麼邪教口號以招門生。睇真啲,竟然係食雲吞麵的! (暈)由於太累了,見此家鋪早上客人唔多,於是志在嘆下冷氣下進入了。我們望了餐牌良久,終於下了決定:1.) 雲吞麵雲吞不是傳統一口一粒,而係大一點點,粒粒有明顯手指印,沒有"初"圓,賣相麻麻。先試啖湯,很清很甜,但真係無大地魚味,感覺似龍記湯底,不過人地先16蚊先,你就......雲吞其實好怕有指印,睇佢MOVIE講自己5分鐘包120粒?嘩,咁咪2.5秒一粒?會否因為咁快而包得唔靚。一咬,皮散,唔鬆化,似預先煮定,味道中規中舉,但呢個價錢.... 似乎可以再好D既。麵就都有輕微梘水味但可接受,但唔夠幼,唔似真正竹昇麵。(講看最下面小插曲)2.) 筋腩撈麵嘩,貴絕港九新界,仲貴過麥字頭,又試下你。一咬舊腩,好漿口,果種感
我們望了餐牌良久,終於下了決定:
1.) 雲吞麵
2.) 筋腩撈麵
嘩,貴絕港九新界,仲貴過麥字頭,又試下你。
一咬舊腩,好漿口,果種感覺就係唔似食腩汁,似食得有”獻”既牛腩,味道好濃,但由於是撈麵,個人認為咸左D,湯麵怕扯好D,撈麵食完真係要飲水。腩本身好瘦,有D OK,有D就唔夠林。但你要我信黃牛水牛(睇番前幾篇食評),我會話,功夫問題啦。筋就都算林,可能因為佢切得細,好過腩,你知啦,老人家,係挑剔D。
3.) 叉燒腸
其實食得叉燒腸都係搵命搏,明知係交貨來,哈哈。口感正常不過不失,豉油不夠香,腸粉米味欠缺。
4.) 炸(陰力)肉丸
見到呢個介紹真係笑左好耐,就好似做sales一樣,唔怕吹大D,最緊要有人信。肉丸算彈,可能真係有蝦膠,但整體偏黑,可能係油用耐左。如果用新油應該會好D。

5.) 油條

見到阿蘇張相就知好攪笑,我只見過人用鑊炸油條,佢竟用… 炸爐?新方法?D油明顯黑,又起泡,但爸爸想食,於是也叫了。
我沒有食,爸爸話唔好食,其他粥鋪油條唔會咁幼咁硬,有陣油益味,似來貨番炸多WOR。

整體而言,食物有待改進,可能有左報導後水準下降?希望會再做好D。整體計又唔係好差,但唔係報導講到咁好。例如雲吞可以即叫即煮,牛腩煮林少少,個醬唔好咁杰,落少D味精,咁先付合舊懷年代既清淡架麻。

其實仲有段小插曲:
話說我地食食下,有個後生仔戴眼鏡好衝忙咁入來,拎住幾包野,話鍾華記送麵黎,搵人簽收,個時開始忙,條友等左好耐先有人SO佢,我仔細望佢果幾包野,好眼熟,似係人地鋪頭”鄧麵”果哦包裝紙。我上網查過,原來係香港一間麵廠!!! 不是話自家打的嗎?我好懷疑囉。
即炸油條
2014-07-06