2017-07-24 643 浏览
話說成日見啲人稱依間茶餐廳整嘅叉燒煎蛋飯為「三眼仔」,講嘅當然係佢畀嘅三隻煎蛋啦。但究竟點解憑一個叉燒煎蛋飯就可以取悅到咁多食客呢?同時又會吸引到咁多傳媒爭相報道?小弟我工作既地方就係附近,今日lunch終於一試!老實講,如果唔係前果排有報紙報導過,我都唔知原來附近有間咁出名專食叉燒煎蛋飯嘅茶餐廳!未去到門口已經望到有條龍仔,我唯有叫外賣。先講賣相,其實唔算好討好但佢一俾就三隻蛋,每隻煎到個黃半生熟,令黃汁可以流出來撈飯,不錯至於淋上既豉油似係有經調製過既,唔會太咸,且仲帶一點甜,係好適合用嚟撈飯既主角叉燒雖然唔係半肥瘦,以我食過嘅叉燒黎計亦唔算上乘,但勝在偏瘦得黎咬落都算爽既,而且數量不少,適合用嚟撈蛋撈豉油送飯的確,如果用太靚嘅叉燒,反而可能搶左豉油同蛋嘅香味既🤔最後讚多樣既就係價格,叫埋凍飲先至39蚊,真係唔易搵架P.s. 要食既最好趁早少少去買,因為我試過有幾次一點左右去到都已經賣晒,想堂食既就要更早。此外,買既時候佢會問你隻蛋想唔想煎熟,即使唔鐘意食生蛋既人都照顧到,係值得讚既(當然我會建議人食生蛋啦)
未去到門口已經望到有條龍仔,我唯有叫外賣。
先講賣相,其實唔算好討好
的確,如果用太靚嘅叉燒,反而可能搶左豉油同蛋嘅香味既🤔
最後讚多樣既就係價格,叫埋凍飲先至39蚊,真係唔易搵架

(當然我會建議人食生蛋啦