喺Openrice見到好多人都盛讚壹壹漁一嘅lunch buffet 性價比好高,都想寫返篇食評介紹下喺度食晚飯其實都好正 過去2個月已經先後幫襯咗3次首先想推介一下比鍾意品酒嘅朋友,以一間晚餐主打火鍋嘅餐廳黎講,剩係計啤酒紅酒白酒已經夾埋有十幾款可以揀,實有一款岩你。而本人比較對日本酒有情意結,呢度都有清酒、梅酒、燒酌可以揀,第一次黎試咗《菊咲 - 純米大吟釀》,飲落去有陣陣梨嘅芳香撲鼻,口感細緻嫩滑,男女都岩飲呢度有裝清酒嘅專用器皿,仲有好多酒杯可以揀,可以睇得出呢度對侍酒水都好認真。講返嘢食,雖然夜晚主打火鍋,但係呢度啲串燒一啲都唔馬虎,和牛肉質燒得岩岩好,外層燒到少少脆口,內裡鬆軟,要趁熱食呢度嘅免治雞肉棒都好特別,咬落去軟綿綿嘅口感好似食緊棉花糖,有種幸福嘅感覺,而除咗免治雞肉之外,仲混入咗雞軟骨碎,令到佢嘅口感更加豐富食完串燒,整返個冷盤,冰鎮鮑魚。呢道菜特別之處係用咗藥膳同酒去浸,本身以為藥膳通常都係用黎煲下雞同米線,點知同鮑魚嗰陣鮮味又幾夾。最欣賞係呢度嘅服務,幫你切好一片片方便你夾黎食跟住重點推介,清酒火煮鮮貝!如果大家出面食過清酒煮蜆,通常其實都唔會點食到清酒味,而
過去2個月已經先後幫襯咗3次

菊咲 - 純米大吟釀

串燒和牛

串燒免治雞肉軟骨棒

藥膳酒槽冰鎮鮑魚

跟住重點推介,清酒火煮鮮貝!
如果大家出面食過清酒煮蜆,通常其實都唔會點食到清酒味,而呢度如圖所見,佢地係會成支清酒倒哂落去,完全冇溝水 ,再加一堆蔥同蒜爆香佢。黎第3次嘅時候食,咁岩呢晚冇哂平時嘅蜆,一問之下發現今晚嘅蟶子幾新鮮,提議我地試下清酒煮蟶子。一試,嘩
好鮮甜
清酒火煮鮮貝 (是日貝類為蟶子)

仲要以猛火去燒佢,令到啲蟶子快熟得黎保持到爽脆嘅口感,咬落去蟶子自身嘅肉汁搭上佢地特登用嘅甜身清酒,完全係人間享受。真係錯有錯著
(如果有興趣試嘅朋友建議訂座嘅時候問埋可唔可以預留蟶子)
清酒火煮鮮貝

好鍾意呢度中日泰式嘅菜都有,食完蟶子呢啲咁港式嘅海鮮,整返條燒喜之次。魚肉好鮮好軟好滑 (提返,因為佢哋真係即叫即燒,所以由落單到上菜要等大概半個鐘,所以有心食最好都係一黎到就嗌),重點係條喜之次好大條
(另外,後尾職員話呢度都可以蒸喜之次,下次黎我應該會試下)
燒喜之次

食咗咁多好嘢,中場要食返個沙律清一清腸胃。點知簡簡單單一個沙律用料都好豪華,有大量嘅蟹籽同羽衣甘藍,再配上一條條(大條)嘅蟹柳絲,健康得黎依然係啖啖「肉」,贊

櫻花蝦蟹籽沙津

跟住繼續嗌小食,呢度啲職員推介炸雲吞,不過咁岩見到佢地有炸水餃,心諗:水餃都有得炸?於是膽粗粗試下。咬落去皮好脆,而水餃入面有啲肉同木耳。木耳好彈牙,幾特別 不過相信炸雲吞應該會更加好食,下次會試下

炸水餃

食到最後,加返個烏冬埋尾。呢度用嘅係稻庭烏冬,滑溜溜好好食
不過本人有啲貪心,因為知道呢度火鍋有冬蔭公湯底,又見其他Openrice食評讚呢度嘅泰式午市自助餐嘅冬蔭公湯好飲,所以特登問有冇得整個冬蔭功湯稻庭烏冬,啲職員話ok
湯底果然好香,而且唔會太酸,不過鍾意食辣嘅朋友如果有心試,可以嗌之前叫佢加辣
稻庭烏冬 (另加冬蔭功湯底)

呢晚食得好滿足,啲嘢食新鮮,價錢公道,環境好衛生,枱同枱之間隔得夠開,會坐得好舒服,不得不提係員工非常好,啲菜點整法可以同佢傾,最鍾意佢哋肯整menu入面冇嘅嘢。希望可以多啲人幫襯佢哋

上面講咗咁多,其實都冇提過呢度嘅火鍋,以下補返一張圖係之前另外一晚黎食火鍋嗌嘅清酒糯米燉鮮雞煲。呢度係成隻雞擺落去,兩個人食其實食唔哂
隻雞好滑有雞味(唔係雪味)加埋因為本人真係好鍾意清酒,呢個煲絕對夠酒味,酒鬼唔可以錯過呢個鍋
清酒糯米燉鮮雞煲

同埋呢度happy hour有個優惠係7點前$98一位兩個鐘酒水任飲(紅白啤清酒)仲送刺身(當然,唔係好高級嘅刺身,但都叫做有三文魚帶子海膽),真心抵
,希望佢地真係有錢賺
所以大家多多支持
2019-04-03
菊咲 - 純米大吟釀
串燒和牛
串燒免治雞肉軟骨棒
藥膳酒槽冰鎮鮑魚
清酒火煮鮮貝 (是日貝類為蟶子)
清酒火煮鮮貝
櫻花蝦蟹籽沙津
稻庭烏冬 (另加冬蔭功湯底)
燒喜之次
清酒糯米燉鮮雞煲