2020-01-13 64 浏览
有無人平時想食台灣菜又略嫌有點單調?如果加埋台式爐端燒或者可以滿足你的胃口,有次去海旁散步,發現戀上台式料理有得食爐端燒,感覺幾有新鮮感。台式爐端燒真係第一次食,肉的種類亦不少,有牛舌、牛小排、和牛、牛肩、豬腩肉等,另外有精選牛肉拼盤同海鮮拼盤,幾個人share叫呢個就好抵食喇!我地揀左牛舌同美國特板牛小排,另外叫多幾樣台灣菜式人氣芝麻雞翼、戀上三杯雞、香酥排骨飯,全部都係肉。必叫美國特板牛小排,色澤靚不用多說,口感鮮美嫩滑,入口油香滿溢,肉味濃郁,一啖肉一啖飯好滋味。牛舌薄薄一片,肉質柔軟多汁,輕輕燒一燒即刻食得,直接食或者加燒汁都好好味。兩款同樣高質,如果唔係叫左其他食物,我會想再試更多牛的部位。人氣芝麻雞翼出乎意料地出色,雞皮香脆薄身,熱辣辣放入口,肉質飽滿多汁,好食到一隻接住一隻食。三杯雞係我其中一樣最喜愛的台菜之一,呢度的戀上三杯雞軟滑細嫩,啖啖肉極少骨,醬汁惹味香醇帶一點點甜,送飯一流。食到呢個時候已經飽至九成,仲有個香酥排骨飯配三小碟前菜,青瓜、枝豆、花生。排骨炸得酥脆,再多d肉汁會更正,食埋酸甜爽口的青瓜正好解一解油膩感。