2019-06-12
這天去元朗找朋友,在元朗逛了逛,在炎炎夏日及人潮湧湧的大馬路,真需要解暑一下。行左入內街,經過呢間沐白小農門口沒什麼人排隊,就一人點了一杯飲品。我們分別點了大甲芋頭小芋圓鮮奶、鮮檸益力多冰沙、苺苺果茶。大甲芋頭小芋圓鮮奶是點給小朋友飲的,我見店舖使用明治鮮奶,俾小朋友飲都好放心。我很怕飲太甜或食太甜的東西,本來以為含「芋頭」的飲品會好甜,結果喜出望外,除了有很香濃的芋香外,啖啖的芋蓉,Q彈的小芋圓,真係好好飲好好食。最重要的是調到飲品的味道剛好,小朋友都爭住飲。而我就特別鍾意佢的芋圓,真係好Q彈,讓我想起九份的芋圓。呢杯的芋圓煮得好好食,大加分……所以我地好快就KO左呢杯飲品。第2杯係鮮檸益力多冰沙,我見職員倒左2枝益力多去攪拌機度攪,鍾意飲益力多的朋友,飲呢杯就一定唔會失望,鮮檸MIX益力多簡直係絕配。小朋友又爭住飲呢杯,啖啖冰沙解暑又係一流。最後就係呢杯苺苺果茶,是一杯茶味較重的飲品,苺味反而唔太突出,唔算太甜,幾清新。沐白小農的飲品味道都唔錯,調的飲品甜度也剛好,下次再試其他先。
大甲芋頭小芋圓鮮奶
鮮檸益力多冰沙