2021-10-04
第二期消費卷到手啦,緊係要四出搵好嘢食下啦😆,今晚約埋阿仔去屋企附近超級人氣嘅和氣食堂,呢間野假期同星期六、日門口都排滿等食人龍,所以我通常都會揀平日嘅日子去食,而且仲要非繁忙時段,咁就可以避開要等候時間🤨。先來兩杯醒神飲品🍹🍹🍹宇治金時 - 一杯綠茶併紅豆飲品,飲落唔甜,綠茶同紅豆不愧係最佳拍檔👍🏻。🍹凍紫薯鮮奶 - 呢杯奶控必點,濃郁奶香,紫薯味亦好出。來個小吃同沙律🥗🥢炸三文魚皮,魚皮好薄,炸得酥脆,蘸些小沙律醬已經好好味😋。🥢溫泉玉子牛油果🥑凱撒沙律🥗 - 新鮮青脆嘅沙律菜,而且份量都唔小。🥢四點刺身 - 三文魚、甜蝦、油甘魚、蠔🦪⋯⋯刺身色澤光亮,三文魚同油甘魚入口甘香;甜蝦蝦頭同蝦身緊緊連接住,非常新鮮,越𡁻越甜;生蠔🦪細細隻但蠔味重。🥢來個飽肚嘅丼飯吧😆 - 黑豚肩燒丼 - 嘩,四塊手板咁大咁燒黑豚,好誇張下😆⋯⋯燒過後更富甘香;飯底有濃濃燒汁,飯面亦鋪滿蔥花,中間更夾什熟洋蔥,增加飯香。🥢泡菜黑豚腩鍋 🥘 - 湯底泡菜味濃,唔會太酸,好飲,豚腩份量都唔小,油脂豐富;底部仲有勁多娃娃菜、小白菜、什菌同粉絲,極之可以消膩嘅湯鍋👍🏻。
先來兩杯醒神飲品🍹🍹
🍹凍紫薯鮮奶 - 呢杯奶控必點,濃郁奶香,紫薯味亦好出。
🍹紫薯鮮奶 / 宇治金時
來個小吃同沙律🥗