2022-12-06
朋友住港島區,推介左呢間專門食Sour Dough 嘅Cafe 💕 餐廳採用開揚設計,又放滿晒精緻嘅麵包及甜品🤩真係好誘人,好啱嚟打卡🥰Sour Dough Crisps酸種麵包的脆片,口感香脆👍🏻🤩Sour Dough Croque Monsieur with Rucola上面鋪滿芝士,中間都有芝士及火腿,拎起仲有拉撕嘅效果🤩Sour Dough 外脆內煙靭,搭配火箭菜及車厘茄等沙律,可以解膩,好清爽👍🏻Smoked Salmon on Sour Dough沙律配咗沙律醋,感覺特別開胃🤩煙三文魚三文治配乳酪醬👍🏻煙三文魚味都唔會太濃,更突顯酸種麵包嘅豐富口感✨Mango Caramel Petal香甜嘅芒果味好濃郁✨上層部分比較綿密,下層係Tart,仲有流心嘅焦糖💕 一齊食,酸酸甜甜又幾特別👍🏻🥰Wild Strawberry Petal臨近聖誕節,就試吓比較有聖誕feel嘅野草莓花瓣🍓 呢款都係有層次,下層有果醬✨ 酸酸甜甜又唔膩,連男士都覺得好食😋☕️ Cafe Latte綿密嘅奶泡,口感順滑✨ 咖啡味濃醇,奶味重😋有塊70%朱古力,加埋入去飲用更加濃郁👍🏻☕️Mocha Latte
Sour Dough Crisps
酸種麵包的脆片,口感香脆👍🏻🤩
Smoked Salmon on Sour Dough
Mango Caramel Petal
Wild Strawberry Petal
膩,連男士都覺得好食😋
☕️ Cafe Latte
☕️Mocha Latte
配靚靚拉花💕人口前段充滿奶香,後段係抹茶味🍵