2021-12-27 429 浏览
如果對台灣較熟悉的你,應該會知道台灣夜市的人氣小食店「飯丸屋」,憑著美味的沖繩飯糰及親民貼地嘅價錢,成為當地的人氣小店,大約半年前開始進駐香港,主打多款口味的沖繩飯糰,定價親民且份量足料,短短半年內已經有五間分店,可見飯丸屋極具人氣!超級鍾意食飯團既我,今日放工就去咗灣仔嘅分店朝聖,終於都食到,超級開心,地點方便,地鐵站行幾分鐘就到。飯團即點即做,非常新鮮,點餐後店員整嘅時候已經聞到香味,飯團特色每個都有玉子同埋午餐肉同埋特製醬料,再可以自己再添加喜歡的配料,另外飯團套餐每個加$20仲可以有一杯飲品同埋一款小食,真係非常抵食,仲有12月31號前仲可以免費轉新餐肉(限時優惠)👏🏻👏🏻是日晚餐二人前單點飯團 $45 / 套餐 $65▪️明太子干貝酥 + 明太子薯條 + 日式抹茶豆漿🍙明太子干貝酥係人氣必食推介,飯團由紫菜包住米飯,玉子,午餐肉,燒過嘅明太子醬,兩粒大大粒嘅干貝酥,最後就係一明太子醬,排得靚靚,賣相已經超級吸引。味道方面,最重要嘅米飯QQ彈牙,粒粒分明,干貝酥被魚卵粒包住,外酥內軟的口感,再配上明太子醬嘅鹹香,已經非常好食,而午餐肉同埋玉子都係熱辣辣,一啖咬落去,所有材料都食

是日晚餐二人前

單點飯團 $45 / 套餐 $65
▪️明太子干貝酥 + 明太子薯條 + 日式抹茶豆漿

味道方面,最重要嘅米飯QQ彈牙,粒粒分明,干貝酥被魚卵粒包住,外酥內軟的口感,再配上明太子醬嘅鹹香,已經非常好食,而午餐肉同埋玉子都係熱辣辣,一啖咬落去,所有材料都食到,真係好食到停唔到口。

🍟新鮮炸起嘅薯條配上明太子醬,鹹鹹香香,
冇得輸,熱辣辣一定好食

🍵日式抹茶豆漿,濃香抹茶味而且充滿豆香,不太甜,好滑溜,喜歡

單點飯團 $38 / 套餐 $ 58
▪️松露炒菇 (新餐肉)+ 日式炸雞 + 黑糖豆漿

🍙松露炒菇松露味超香,香菇份量好多好入味,
我仲轉埋新餐肉,感覺上再健康啲,我都係第一次食新餐肉味道上同正常餐肉一樣👍🏻,醬料是帶微甜的沙律醬,再加埋玉子,味道好夾好好味,如果唔想食炸嘢既朋友同埋肉既朋友,呢個口味就啱晒,一樣惹味好食

🐔炸雞粒炸得外脆雞肉嫩滑,鹹鹹香香,炸雞可配明太子醬或蜂蜜芥末醬,我揀咗蜂蜜芥末醬,因為炸薯條已經有配明太子醬,所以兩款都可以一齊試,明太子醬仍見到粒粒明太子,鹹香帶微甜,蜂蜜芥末醬就有淡淡蜂蜜嘅清香,少少芥末味,兩者各有特式,點薯條同埋炸雞都可以,同樣好味😋

🥤黑糖豆漿,純豆漿豆味香濃,配上帶微甜嘅黑糖,口感細滑,健康好飲

✨整體性價比高,價錢相宜又好食,飯團同埋其他食物,全部新鮮即整,一個套餐已經可以當正常嘅午餐同埋晚餐,非常飽肚,必須回訪✨