2018-07-18 4282 浏览
突然心血來潮想去打個邊爐,即興就去左葵芳睇下有咩好選擇。行行下就喺新都會見到呢間但馬屋。望落去舖頭都乾淨企理,環境都幾舒服,一於就試一試呢間野得唔得。雖然都算早食飯,但係都要輪左一陣先有位,不過都唔算等左好耐。但馬屋主打日式任食火鍋,實行一人一個鍋,每個鍋都可以叫一款牛肉或者豬肉既,亦有多款湯底任君選擇。我地今晚主要都係叫左北海道夢之大地豚肉呢個set,而湯底就叫左三款湯底,分別有美肌鍋、意式蕃茄芝士鍋同埋甘露鍋。湯底好快上枱,我最期待係美肌鍋,睇落去唔油膩,口感幼滑,應該係雞湯底,再放中藥藥材,就咁飲都覺得好味。再黎講下蕃茄芝士鍋,蕃茄味唔算好濃,但係滾滾下湯底好越來越濃,配合肉類食材,最後個湯底好似羅宋湯咁。甘露鍋最貼近日式火鍋,因為味道最清甜,完全帶出食物本身既味道。到大地豚肉出場,北海道豚肉果然肉質鮮甜,肉味都好濃郁。值得講下既係,不斷見到店員將肉類即刨即上枱,絕對唔係一早刨定。而且,啲肉去得快,先保持到食物新鮮,好味之餘,食都食得放心。其餘任飲任食既飲品同食物都有一定水準,而且仲有任食既哈根大師!

2018-07-02