2023-01-09
今次介紹嘅餐廳《Lab Eat》位於旺角豉油街,成日都經過嘅時候見到金黃色發光嘅招牌,今次終於有時間可以試。餐廳設計主要用咗工業風,有水泥牆壁同埋黑色嘅鐵樓梯,金屬感十足,樓高三層,好有空間感。鵝肝二重奏 $168話到明二重奏,咁梗係有兩種食法同煮法。第一種係常見嘅鵝肝配法包,鵝肝煎到好香,上面加入左黑醋汁,食落味濃又清新。第二樣食法就係鵝肝燉蛋,面頭用左焦糖在火炙,裏面就係主角香滑鵝肝,食落好香滑。慢煮二十四小時穀飼牛扒 20oz $388穀飼牛扒嘅好處係脂肪同蛋白質含量都會比較高,油花仲會呈大理石形狀。用左迷你牛小排,再經過24小時慢煮,肉質軟腍又唔會粘骨。醬汁有三款係選擇,我就揀咗紅酒汁,紅酒天然嘅酸味會令到牛扒肉味更加香濃。香煎法式羊架$298羊架五成熟外層煎香,內層粉紅色,肉質鮮嫩,唔會有耳羶味。另外仲配上藜麥沙律同埋香草乳酪,味道配搭好平衡。懷舊糖蔥餅拿破崙千層酥 $78估唔到佢哋會將香港嘅懷舊小食糖蔥餅整成拿破崙,中間再加上香滑忌廉再配上椰子雪糕,食落好香脆又充滿椰子味。柚子盛放 $78用咗Gin、柚子汁、青檸汁、茉莉茶、蜜糖、同埋苦啤酒,味道好清新。 新抱茶 $88用咗
鵝肝二重奏 $168
慢煮二十四小時穀飼牛扒 20oz $388
香煎法式羊架$298
懷舊糖蔥餅拿破崙千層酥 $78
柚子盛放 $78
新抱茶 $88
用咗中式嘅茶杯,加入咗波房威士忌、桃汁,青檸汁同埋英式紅茶,味道好豐富。
✨人均500
如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!
♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝ ⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝