2023-06-27
今日嚟到咗旺角地鐵站附近嘅頂樓「蟲二」餐廳佔成層 有室內同室外位置 室外環境好chill好似個garden咁😍🐟一汁三菜 主菜燒鯖魚 HK$150我地簡咗蟲二嘅一汁三菜🍱有六款主菜比你簡一款 呢個餐會包咗一款主菜、日本穀米杞子醬油炊飯、熱焙茶(烘焙過的綠茶)或者可以半價換購轉其他非酒精飲品同埋鰹魚昆布茶高湯😊送餐過嚟嘅時候會附上一張卡上面寫咗食鯖魚飯嘅食法🥢前菜有款醃漬日本青瓜 酸酸地特別開胃 先食一淡𣏌子飯 再一口鯖魚 再倒入高湯 係鰹魚昆布高湯🥣將一半茶漬高湯倒落啲飯度一齊食 仲有慢煮蛋🥚雞蛋係半熟攪入啲飯一齊食 蛋好夠滑 而燒鯖魚就燒得好香魚質仲好嫩滑🥞伯爵茶麻糬傳統班戟 HK$108 必點嘅甜點 見到個個都話好出色所以我都點咗呢款伯爵茶麻糬pancakes😍自己喜歡伯爵茶味道 整體甜度適中 伯爵茶好香好濃味感覺食落無咁膩 pancake好鬆軟 中間加咗煙韌麻糬配埋伯爵煉奶同雲呢拿雪糕好滿足💖呢款超級推介😍☕️熱伯爵可可 HK$33 熱伯爵可可好香濃 又唔會太甜 有淡淡伯爵茶味 幾好飲🍹洛神花青檸紫梳打 HK$58洛神花青檸幾夾 好夠氣係好重要👍🏻好解渴又可清熱氣幾唔錯📍蟲二 (旺
🐟一汁三菜 主菜燒鯖魚 HK$150
🥞伯爵茶麻糬傳統班戟 HK$108
☕️熱伯爵可可 HK$33
熱伯爵可可好香濃 又唔會太甜 有淡淡伯爵茶味 幾好飲
🍹洛神花青檸紫梳打 HK$58
洛神花青檸幾夾 好夠氣係好重要👍🏻好解渴又可清熱氣幾唔錯
📍蟲二 (旺角)
旺角上海街618號頂樓