妈妈生日,但无得出街食饭庆祝,唯有喺屋企细搞啦。呢个日子一定唔可以要佢下厨,否则后果不堪设想🙊。不过要解决依个问题嘅方法好简单,就系买外卖啰,疫情期间比以前有更多优惠同选择!之前喺IG见「牛扒先生」嘅外卖套餐好抵,一人份𠮶啲几十蚊就已经有交易😳。另外,佢亦推出咗几款二人套餐同四人套餐。凡系有牛扒嘅款式就会稍为贵啲。我预先喺Openrice落定单,订单无早无迟咁喺指定时间整好。现场买外卖嘅客人都多,但餐厅喺排队人流管理方面有大大嘅改善空间😟。现时安排比较混乱,落单、找钱同等食物嘅人堆埋一齐,餐厅无好好划分区域或排队位置。即使地方系窄,但都可以处理得好啲。另外,店员可能太忙嘅关系,服务态度都麻麻,无乜礼貌。四人餐要分两袋先装得哂啲食物,拎上手都几重下,而且系热辣辣的🔥,感觉唔错。装食物嘅器皿系纸盒,应该算系环保啲?四人外卖套餐Set B($348),有四碗是日精选餐汤同四款指定菜式,份量系够四个人食的4️⃣!餐汤系粟米忌廉汤🌽,味道似曾熟悉,同罐头汤差唔多。汤有颇多粟米蓉,但就无粟米粒。烟肉野菌扁意大利面,🍝呢碟意大利面系用上扁意粉,食到尾意粉有啲碎。不过整体味道唔错,味道似卡邦尼忌廉,但酱汁
粟米忌廉汤
烟肉野菌扁意大利面
烟肉野菌扁意大利面,🍝呢碟意大利面系用上扁意粉,食到尾意粉有啲碎。不过整体味道唔错,味道似卡邦尼忌廉,但酱汁又唔会太过油腻,意粉够爽身,𩠌料亦都多!
香蒜虾蕃茄意大利饭
香蒜虾蕃茄意大利饭,意大利饭份量比意粉多,可惜口感唔掂,太湿同太烂挞挞,意大利饭系好多汁,但绝对唔系湿到似汤饭。不过蕃茄味🍅就几好;虾有几只,亦都算大只、新鲜。
BBQ酱烤英国猪肋排
BBQ酱烤英国猪肋排,🐷份量超多的,有成八条骨,即系平日嘅全份吧。呢个超好食,烧烤酱十分惹味,而猪肋骨嘅肉就煮到好淋,唔驶用刀切,骨肉已经分离,方便食用。猪肋排下低仲垫咗好多蔬菜同薯蓉,同样好食。
烤肉拼盘
烤肉拼盘,🍖拼盘包括安格斯牛扒、羊鞍扒、烧鸡同香草肠,每样各一件。其中羊架最为出色,因为佢有羊嘅香味,但又唔会太膻,正啊!牛扒就细块啲,味道亦相对普通,生熟度大约七成。烧鸡其实系大鸡髀嚟,香肠就有两条,两样味道都几好。
总括嚟讲,我认为食物味道算系咁啦,样样都唔错,份量又够多!四个人食,人均消费都唔驶一百蚊,性价比颇高👍。同时,我亦都明白咗点解会有咁多人排哂队帮衬。但始终套餐款式Set好哂、无得拣,所以未必会好快再食。
2020-08-23
等候时间
30 分钟 (外卖自取)
庆祝纪念
生日