2017-01-26 49 浏览
今日去開荃灣買嘢, 經過千色匯, 見佢翻新過, 咁就入去睇吓. 行吓行吓, 見到一間日式拉麵店. 之前聽朋友介紹入面有一間拉麵幾好食, 所以我就向呢間拉麵出發.呢間拉麵店叫麵道 ( Ramen Dou ) , 好似係新開嘅. 當然呢間餐廳主打係拉麵. 鋪面唔算太大, 有5到6張大枱, 同埋bar枱. 燈光光猛, 擺返全是木制, 環境整潔簡約. 佢每張枱面都會有點餐紙, 一碗麵一張, 好方便.呢間拉麵店只有三款拉麵可以選擇, 有醬油豚骨, 雞白湯同伊勢海老豚骨. 醬油豚骨, 主要由豚骨熬制而成, 濃郁又有口感; 雞白湯, 用大量雞肉同豚骨熬制而成, 濃稠濃厚; 伊勢海老豚骨, 微辣, 用蝦頭同蝦殼再加入豚骨熬制而成, 並加入蝦油同蝦膏融合.因為唔食得辣, 所以我只係叫咗一個主食 " 特盛雞叉燒味玉雞白湯拉麵 " . 佢可以根據個人口去要咩唔要咩,真係好好. 另外小食叫咗一個 " 炸蒜天婦羅無骨雞翼 " , 同埋一支 " 靜岡綠茶可樂 " .先講 " 特盛雞叉燒味玉雞白湯拉麵 " , 佢面頭有一浸油, 而且湯底濃郁, 口感一流. 而佢嘅流心蛋唔夠流, 差唔多好似熟咗8成咁. 另外佢個雞扒真

先講 " 特盛雞叉燒味玉雞白湯拉麵 " , 佢面頭有一浸油, 而且湯底濃郁, 口感一流. 而佢嘅流心蛋唔夠流, 差唔多好似熟咗8成咁. 另外佢個雞扒真係好juicy, 厚厚嘅一塊真係好滿足. 最後佢嘅面底都好好食, 滑滑同好彈牙.
之後就係 "炸蒜天婦羅無骨雞翼 " . 呢個真係麻麻, 佢d炸蒜真係好香口, 好好味, 但係唔鍾意嘅係, 話佢天婦羅又唔係, 話佢炸嘢又唔係, 兩樣都唔似. 佢仲要係皮肉分開, 中間好多粉蓉.
最後係 " 靜岡綠茶可樂 " . 原本佢有個櫻花可樂, 但係因為冇貨, 所以冇辦法提供. 除咁佢d碳酸之外, 佢個口感幾清新, 甜甜哋又唔會太過火.
店員服務好好, 會主動走埋嚟介紹食物嘅, 幫你準備好所有嘢, 叻叻.
2017-01-11