2018-02-09
今日同朋友係銅鑼灣做完野,去到希臣廣場12樓既京林屋食午飯餐廳裝修參照日式建築風格,令到本身面積唔大既餐廳空間瞬間倍大舖頭入面有兩個仿茶室和坐(可坐2人),坐落幾舒服,私隱度高。讓大家可以係清靜的環境慢慢品嚐美食,與朋友暢談 。首先黎到既係林屋和食料理($88)茶漬飯- 清幽的紅茶味配上珍珠米飯,呢個配搭簡直係天衣無縫配菜盆上只有四格卻放滿了共八款的配菜,每款都各有特色~特別欣賞佢嘅鯖魚,魚肉特別嫩滑、多汁,冇左鯖魚嗰種‘諧颯颯’嘅口感醃蘿蔔唔甜亦都唔酸,淡淡地冇甘刺激其實都幾好食抹茶蕎麥面($78)配菜有蘿蔔蓉、紫菜碎同埋蘑菇唔知道呢款蕎麥麵係咪真係有加抹茶粉去做呢,但因為甜甜地既豉油湯底味道更加突出,唔係好試得出蕎麥麵嘅味道可能食凍食嘅會比較好,可以試清楚麵既味道玉露玉艷($78)師傅已經為我地泡好第一杯茶侍應會好詳細甘介紹沖泡既方式,仲附上一張說明書,啱曬我呢d不諳茶藝既人士:)眼看極淺既茶色一開始仲有d失望,點知飲落去卻十分清新可口,抹茶味極為突出,反差很大呢可以沖泡2-3次,之後可加入少量既柚子汁到茶葉裡,攪拌後可直接食用第一次試呢種食法,口感猶如海帶碎,帶有一點點苦澀味秘製
首先黎到既係林屋和食料理($88)
配菜盆上只有四格卻放滿了共八款的配菜,每款都各有特色~
醃蘿蔔唔甜亦都唔酸,淡淡地冇甘刺激其實都幾好食
抹茶蕎麥面($78)
配菜有蘿蔔蓉、紫菜碎同埋蘑菇
可能食凍食嘅會比較好,可以試清楚麵既味道
玉露玉艷($78)
師傅已經為我地泡好第一杯茶
第一次試呢種食法,口感猶如海帶碎,帶有一點點苦澀味
秘製抹茶蕨餅($88)
原來呢度嘅蕨餅係每日新鮮製作而成嘅
灑上抹茶黃豆粉,濃郁嘅抹茶味撲鼻而來
店員話抹茶黃豆粉本身已經有甜味
如果覺得唔夠甜嘅話可以加添黑密,亦即係黑糖糖漿
口感煙韌有嚼勁,一流!
P.S.記住一定要放左抹茶黃豆粉先,如果落左黑蜜先,d粉就會痴唔實舊蕨餅架啦
有招牌抹茶雪糕、抹茶啫喱 、紅豆白玉丸子、和寒天,啱曬心多多既香港人。
層次分明,啫喱尤其滑溜味甘,不錯:)