2018-03-27 297 浏览
而家愈來愈多omakase,有幾千蚊位,亦有幾百蚊位。是日去到渣甸中心,試左呢間應該都幾新嘅日本料理,晚市供應廚師發辦,定價中等,食完都同意大部分評語所言,性價比幾高啊。餐廳裝潢簡約,橡木色,轉彎會見到一個幾闊落嘅吧枱位置,入面仲有包廂,私隱度高。今晚我見到吧枱都已經接近坐滿,雖然新開,都有咁多捧場客,自然有一定嘅水準講明係廚師發辦,我地都好期待接下來會食D咩,師傅都係用當造食材去製作。鴨胸,粟米湯煙燻味重,完今唔乾韌,亦都好滑。粟米味香濃,配魚籽更帶出味道,口感稠身,幾特別師傅一路就為我地製作魚生、壽司。真鯛:有背有腩,先食前者,會有種層次遞進,入口唔黏,果然係腩位魚鮮味濃,留有餘韻,切得厚身八爪魚:味道幾濃,厚切新鮮,以醬油輕輕調味,一D都唔會韌。赤貝:冇令人失望,食落非常爽鮮。廚師用嘅都係即磨山葵,混入魚生,份量剛好鮑魚:有個醬汁,有少少酸酸地,鮑魚味極濃,纖維緊密有嚼頭。海膽魷魚壽司:海膽味道濃郁,魷魚係睇住師傅原隻薄切,食落新鮮順滑,我好鐘意海老壽司:幾大隻,爽口冇欺場。生蠔:即時解凍,加左啲酸酸地嘅果凍,食落口清新,即係好似我地檸檬汁咁,好有心思。蠔肉唔係creamy,好透

鴨胸,粟米湯
煙燻味重,完今唔乾韌,亦都好滑。
粟米味香濃,配魚籽更帶出味道,口感稠身,幾特別

師傅一路就為我地製作魚生、壽司

八爪魚:味道幾濃,厚切新鮮,以醬油輕輕調味,一D都唔會韌。

鮑魚:有個醬汁,有少少酸酸地,鮑魚味極濃,纖維緊密有嚼頭。

海老壽司:幾大隻,爽口冇欺場。

蠔肉唔係creamy,好透徹,滑溜溜。

地蛤壽司:大隻厚身,煮成都花功夫,亦講究時令,好爽甜

燒白子:一大件切開拎去燒,面頭有D醬油,唔敢相信口感咁creamy軟滑,好似燒熱嘅棉花糖,完全無腥味

青柳貝:兩食,先食裙邊,兩食貝身,有係爽脆嘅類型,比較少食。

蟹肉壽司:蟹肉一絲絲,好分明,蟹膏好濃味,仲將蟹腳起肉,平時我就幫另一半整得多,今日就師傅整左俾我食。

魚子壽司:用左小銀碟裝住,魚油滿滿,有種鮮味,滿足感強。

拖羅壽司:我鐘意食D再肥美嘅拖羅,最後食到有少少筋。

海膽手卷:用紫菜輕輕兜住海膽同醋飯,海膽香氣充滿口腔,被海膽包圍好滿足

昆布湯:用左北海道昆布,再加特製昆布鹽製作,味道好清,冇多加調味,令一餐飯回歸平靜。

甜品上左靜崗蜜瓜,水份多,又夠香甜

整體而言,每位1200蚊左右,都唔算係最貴嘅omakase,但質素卻有番咁上下水準。
環境舒適,師傅又幾好傾,好似學到野咁,又食到D之前冇食過嘅食材,不枉此行。
久唔久有特別日子慶祝下,而且每次來都有D唔同嘅新鮮感,值得一試