6 月考完試,可輕鬆吓,獎勵自己食餐好D嘅,星期六大約7:00pm去左灣仔尾近鵝頸橋南洋酒店嘅Grill Cafe,係酒店內環境通常都好D,環看四周情調唔錯,地點唔算好旺,人唔多,可安靜地享受一頓豐富晚餐。侍應遞上餐牌,我選了HK$380的長腳蟹+龍蝦套餐,友人就選了HK$290的海鮮套餐。每個餐包左三杯飲品,第一杯可以係出面自助餐位置放左8-10種酒中選一款,我要左Baileys on the rock,友人要左薄荷酒+7up。先來法式蒜容包配黑松露醬,我搽了厚厚一層係上包上面,蒜容包就好鬆化,黑松露醬比普通蘑菇醬香D。食完包後,侍應問洗唔洗要第二杯酒,我地要左兩杯紅酒,等左一陣終於主菜來啦!好特別,侍應成架餐車將個石頭燒推到我地檯旁,平時食韓燒食得多, 但呢個石頭燒, 真係第一次,個侍應放低左後提醒我地可穿上檯上預先有嘅黑色圍裙,以免被D汁彈污糟,經理好詳細咁介紹塊石有幾百度好熱,長腳蟹比龍蝦快熟,反轉兩面煎幾分鐘就得,仲教我地燒完可加檯上嘅糊椒OR七味粉,又可出面自助餐位置攞黑椒、蒜容、芥末、OR蘑菇醬等。估唔倒塊石頭真係幾熱wor,食完兩三件長腳蟹,反轉煎龍蝦仍”沙沙”聲,真係
6 月考完試,可輕鬆吓,獎勵自己食餐好D嘅
環看四周情調唔錯
友人的薄荷酒+7up,我的Baileys on the rock
蒜容包配黑松露醬
,個侍應放低左後提醒我地可穿上檯上預先有嘅黑色圍裙
,以免被D汁彈污糟,經理好詳細咁介紹塊石有幾百度好熱
,長腳蟹比龍蝦快熟,反轉兩面煎幾分鐘就得,仲教我地燒完可加檯上嘅糊椒OR七味粉,又可出面自助餐位置攞黑椒、蒜容、芥末、OR蘑菇醬等。估唔倒塊石頭真係幾熱wor,食完兩三件長腳蟹,反轉煎龍蝦仍”沙沙”聲,真係幾有石燒烹煮嘅風味
龍蝦、長腳蟹係塊幾百度好熱GA石上面燒
我個餐仲包埋係出面任攞配菜,因食完燒龍蝦&長腳蟹已飽飽地,唔係攞好多配菜,都煮得幾好味,結果食晒
任食GA配菜
友人的地中海鮮有蝦、青口、帶子、魚…等,每樣都幾好味
,又係食晒
地中海鮮餐
最後我地嘆埋杯餐後飲品,好舒暢,成晚間餐廳唔係好多人,相比之下侍應數目都算多,所以一叫就有人應,服務唔錯。
2012-06-30
環看四周情調唔錯