2018-08-27 15 浏览
尖沙咀嘅商場嚟講我比較鍾意美麗華,行得舒服啲同埋搵食嘅餐廳都會好有質素。每次路經書局都會見到呢間特色咖啡店。某天行過終於忍唔住咖啡嘅香氣,決定坐下來一試。餐廳燈光柔和 ,只係Menu 一些細節位都已經咁有質感,睇得出餐廳對質素嘅追求。Alchemy 咖啡非常出名,因為好無頭緒,所以我就請店長建議一下我試那一款咖啡好呢?店長 Recommend 了 Flat White 給我。果然冇介紹錯,除咗有漂亮的拉花之外,咖啡味道香濃,甘味適中,入口香滑,整杯咖啡令人回味無窮。享受完咖啡之後,再品嚐他們的 Light & Sweet 。看了一會選擇了 Cheeky (Pork) Hash n' Eggs 煙豬面肉薯仔炒蛋 $58。煙豬面肉鹹香味四溢, 炒蛋滑而薯仔粒口感實在。配合香脆多士一齊食,配搭口感有層次 。作為餐前小食真係唔錯。Main 我喜歡 Trio Seafood Pappardelle 三重海鮮寬麵 $128。醬汁用義大利蕃茄煮成,味道好 fresh, 海鮮配料主要有爽口的蝦,時令青口,配合彈牙的寛條麵。好味又滿足。Espresso Alchemy 真係 尖沙嘴一個幾好Hea嘅地方。

某天行過終於忍唔住咖啡嘅香氣,決定坐下來一試。