2024-06-19 40 浏览
星期五happy Friday梗係要食啲好嘢慰勞返自己啦揀咗銅鑼灣呢間日本嘢試吓揀咗廚師發辦套餐當中已經包括咗刺身壽司同埋鐵板燒兩樣都有晒啱晒啲貪心嘅人😆首先上咗前菜俾我哋分別有鹽燒昆布、柱貝青瓜沙律、煙燻黑毛豬配雪梨燃燒過嘅昆布鹹鹹地好開胃柱貝青瓜沙律有少少似韓國泡菜嘅味道 酸酸甜甜十分之開胃煙熏黑毛豬配雪梨 呢個配搭估唔到食落去超級夾 黑毛豬有適量嘅油脂 煙燻過之後更加香口 配埋雪梨,又減低咗個油膩感 正👍🏻之後係刺身三點分別有火灸竹籤魚、深海池魚、拖羅燒過嘅竹籤魚油脂感非常重 入口即溶深海拖魚 非常肥美 係大海既味道拖羅唔使講都知道正啦😆之後喺壽司三件分別係帶子 呢個帶子係師傅略略地燒過 更加突出帶子嘅甜味 但最驚喜嘅係呢個帶子竟然係入口即溶 甜味再慢慢滲返出嚟第二件係白蝦仔壽司呢個係有好多條去殼嘅白蝦仔組成咁多條蝦加埋一齊鮮味程度就唔使講啦最後一件係火灸黑陸魚油脂味燒晒出嚟 師傅話佢都係深海魚嘅一種 第一次食非常特別😆食完壽司就上咗蜆湯俾我哋蜆非常大粒 個湯都非常鮮甜 充滿着蜆味跟住就嚟到鐵板燒嘅部份啦師傅首先上咗鱈魚俾我哋鱈魚嘅皮師傅特登額外燒過 好似薯片咁脆 加埋少少鹽 非
星期五happy Friday
梗係要食啲好嘢慰勞返自己啦
揀咗銅鑼灣呢間日本嘢試吓
揀咗廚師發辦套餐
當中已經包括咗刺身壽司同埋鐵板燒
兩樣都有晒啱晒啲貪心嘅人😆
首先上咗前菜俾我哋
分別有鹽燒昆布、柱貝青瓜沙律、煙燻黑毛豬配雪梨
燃燒過嘅昆布鹹鹹地好開胃
柱貝青瓜沙律有少少似韓國泡菜嘅味道 酸酸甜甜十分之開胃

之後係刺身三點
分別有火灸竹籤魚、深海池魚、拖羅
燒過嘅竹籤魚油脂感非常重 入口即溶

食完壽司就上咗蜆湯俾我哋
蜆非常大粒 個湯都非常鮮甜 充滿着蜆味

跟住就嚟到鐵板燒嘅部份啦

師傅首先上咗鱈魚俾我哋
鱈魚嘅皮師傅特登額外燒過 好似薯片咁脆 加埋少少鹽 非常香口
而魚肉質地非常嫩滑 油脂都好充足 推薦👍🏻

跟住師傅就為我哋準備龍蝦
師傅將龍蝦嘅蝦膏拆晒出嚟
整熟完啲龍蝦肉之後再將蝦膏林生上去 每一嚿龍蝦肉都被龍蝦膏包裹住 係幸福嘅味道啊🥰

再嚟就係美國牛柳肩
師傅貼心咁問咗我哋需要幾多成熟
我哋揀咗五成熟 呢個牛望落去油脂唔算好多 以為會好韌
點知完全唔會 食落去軟綿綿 而且牛味非常重 非常建議配埋炸蒜一齊食👍🏻

最後師傅整咗鐵板燒炒飯俾我哋
個炒飯粒粒分明 鑊氣非常夠

仲有一個炒芽菜
最後就上咗提子啫喱俾我哋做甜品
啫喱完全唔會太甜,都唔會好假 係我食過最好食嘅啫喱🥹