❀ Cafe Gray Deluxe #金鐘 ❀❗️五星級酒店Upper House英式下午茶 強勢同茶家合作❗️——————————————————生日同朋友慶祝嚟到位於金鐘嘅呢間五星級酒店Upper House奕居✨單單係入去大堂嗰條電梯已經感覺奢華、有處於異度空間嘅感覺😳。今次嚟到佢哋嘅餐廳,位於49樓,遠眺整個維港景色,裝修貫徹高貴大方以金色為主調,大部份都係窗口位而且有梳化坐 (不過聽聞request咗都唔一定有),感覺開陽舒適😚。.由而家起至到11月30號 15:30-17:30,佢哋更加同香港本地品牌「茶家」強勢合作,推出以茶為主題嘅下午茶🍵。「茶家」係位於上環一間以茶為主題嘅Cafe,經常佈滿人流,曾經到訪都覺得食物唔錯,依家佢哋仲喺Upper House嘅大堂有Pop-up Store添💕呢個創新嘅合作成功吸引左唔少人,而且味道真係幾唔錯,絕對唔係淨係得個樣,推薦一試!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Teakha x Cafe Gray Deluxe Afternoon Tea Set $285/1 $480/2呢個價錢對於可以係五星級酒店食下午茶來講都算幾抵👍🏻而且一共有四款鹹點、四
❀ Cafe Gray Deluxe #金鐘 ❀
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
呢個價錢對於可以係五星級酒店食下午茶來講都算幾抵👍🏻而且一共有四款鹹點、四款甜點、鬆餅、同埋兩壺茶。

♥ 鹹點Savories
每款鹹點都精心製作,見唔到一啲非常之頹嘅三文治夾青瓜🤭欣賞佢哋個餅底全部都唔同,各有特色,係我有印象中以來最好食嘅鹹點!
由左至右:
香而不辣嘅咖喱椰菜花,用兩層炸脆嘅酥餅夾住
花燻三文魚配Guinness bread,麵包底非常獨特,有種消化餅嘅香氣,但又唔係脆
無花果羊奶米餅,好creamy,羶味超重,未必個個鍾意,但絕對係我嘅最愛!
意大利肉醬青椒撻,酸甜香辣,配上硬脆牛油果撻皮,幾惹味!

♥ 甜點Sweets
甜點款式就較為經典,但依然貫徹高水準😋!
由上而下、左至右:
洋甘菊香提奶酪,味道酸甜清爽,內裏有一粒粒爽口又甜嘅提子,同埋順滑嘅奶酪一齊食,幾有驚喜!
抹茶巴斯克cheesecake,絕對係「茶家」嘅招牌,亦係成個下午茶茶味最明顯嘅一款。口感creamy,但略嫌苦左少少,蓋過咗抹茶本身嘅香氣,相對失望。
牛奶朱古力慕絲,內裏仲要多一層酸甜類似lemon curd嘅layer,味道更為豐富!
栗子泡芙,泡芙非常輕盈,內裏嘅栗子忌廉好細滑又rich,不過栗子味就唔重,所以唔鍾意栗子嘅我都接受到。

♥鬆餅Scone
聲稱係薑味鬆餅,不過除咗有幾粒薑粒係入面之外,完全品嚐唔到薑嘅香氣,本身嘅牛油香亦唔重,味道麻麻地🙈好在都算鬆化,配埋佢自家製嘅紅莓果醬、蜜糖、經典clotted,比起佢出色嘅鹹甜點就差得多。
♥ 茶 Tea
可以選擇「茶家」 嘅茶 / Jing tea/ Illy tea。
一場嚟到都係要飲返「茶家」 嘅茶,仲要有三款選擇:Masala Chai, Keemun rose, Apple blossom verbena。
選擇咗後者嗰兩款,皆配有特製糖漿🍯。
Keemun rose係配上一個夢幻粉紅色嘅玫瑰糖漿,Apple blossom verbena就配肉桂糖漿,兩者各有特色,各有自己獨特嘅花香,亦有糖漿帶嚟不同嘅甜味,非常好飲好特別!

——————————————————
味道: 4.5/5 性價比: 4.5/5
整體來講,呢個下午茶嘅性價比真係好高,絕對唔係得個樣嗰啲👍🏻佢哋每件食物都製作精美(唯獨係scone爭少少),再配埋呢個無敵嘅海景,同埋高貴奢華嘅裝修,都幾抵🥰!
不過當日某幾位店員嘅服務質素就真係一般般🙈即使幫我哋點上蠟燭都冇講個句生日快樂,而且幫我哋收走食物之前亦冇問過一聲,詢問有關餐牌嘅資訊嘅時候亦支支吾吾,以五星級酒店餐廳嘅服務來講就唔係幾達標。但撇除服務,食物同環境質素就真係幾高,對服務要求唔高嘅話絕對可以一試🥳!