2017-09-09 131 浏览
同男朋友拍拖頭幾年,我哋喺銅鑼灣嗰度等車返屋企,見到有一間梵高餐廳,真係有個梵高嘅頭像係個招牌嗰度,覺得好得意。當時已經非常之有興趣去依間餐廳,但係慢慢又遺忘左佢。近排有個中學同學話去過依間餐廳度食,好好食,好高級咁。之後,我就決定去食啦!我哋入到去成個裝修都好似梵高曾經話過個幅畫佢裝修咁,之後聽啲店員介紹,原來店主真係照住凡高個幅畫來設計成間餐廳嘅格局,真係好特別好像真!我地兩個就叫左一個羊扒餐,同埋一個豬仔骨。羊扒佢哋有分兩種嘅,我哋就叫咗比較貴啲嗰隻澳洲羊扒,要食梗係要食最好架啦。但係都值回票價,五成熟嘅羊扒,熱辣辣送到妮,羊扒味道肥美,有濃濃嘅羊肉味,真係食過返尋味,直頭係想叫多一個羊扒餐。掛住講件羊扒有幾好食,都唔記得咗講前菜係啲乜,前菜係有三文魚伴蝦嘅沙律,仲有蛋餅,諗起都想再食,我超鍾意食佢嘅蛋餅。之後就有個湯,有個傳統羅宋湯同埋一個98%嘅雜菌湯,傳統羅宋湯唔同出邊用罐頭開嗰啲,佢唔係杰撻撻個種。而另外嗰個雜菌湯,就有濃郁嘅蘑菇味,我好鍾意食蘑菇啦,如果有幾粒大蘑菇俾我食下就好啦。個豬仔骨,因為整得太好味嘅關係,我仲食緊個羊扒嗰陣時,我男朋友已經食咗一大半,我食得一舊。
如果有幾粒大蘑菇俾我食下就好啦
個豬仔骨,因為整得太好味嘅關係,我仲食緊個羊扒嗰陣時,我男朋友已經食咗一大半,我食得一舊。佢傢豬仔骨同BBQ汁簡直係絕配,無得輸,而佢比其他餐廳更勝一籌呢,就係佢伴碟有好多薯角,佢仲自家調製左香草沙律醬,真係勁好食,
我個同學真係冇介紹錯。
去到我最期待嘅甜品啦,就有心太軟加雪糕,同埋焦糖燉蛋仲有芝士餅。心太軟整得好靚呀,好似個樹頭咁樣,仲有佢啲甜品,會用朱古力粉沈上梵高個名。
成個晚餐,我都好享受!
庆祝纪念
纪念日