為食兵團-樂字派
為食兵團-樂字派
2025-08-25
1K 浏览
关注
老闆慰勞一眾優質員工,話帶我地去個好地方食飯,講到眉飛色舞有讚無彈,原來係講緊有50年歷史的 神燈海鮮酒家@lanternseafood.restaurant ,雖然我未食過但都有聽過,由其黑松露玻璃燒鵝,係佢地一大招牌!

神燈海鮮酒家有三間分店,分別位於銅鑼灣、佐敦同尖沙咀,老闆話佢食過佐敦店今次想到銅鑼灣試下!

🌟前菜-琥珀合桃 $25
全枱人都係喜歡食琥珀合桃,微甜又香口,不消5分鐘就清哂了!

🌟即燒乳豬 1/4隻 $298
「即燒」二個字已值回票價,熱辣辣上枱個皮真係脆到「刮刮聲」,
乳豬肉比較嫩帶少許脂肪,夾住沾沾乳豬醬同砂糖真係令人欲罷不能❗️

🌟黑松露玻璃燒鵝1/4隻 $238
黑色外表成為神燈招牌,一見就知!黑松露味道濃烈,處理得不好會遮蓋一切味道,廚師真的有一手黑松露香氣薄薄的,沒有遮蓋了燒鵝的味道,鵝皮真的如玻璃般脆,鵝身少許帶肥,燒完鵝油更香,1/4隻剛好!

🌟港式特濃雞湯翅(份)$888
極濃郁雞湯,如同每碗都有一隻雞一樣,雞肉煲完都唔會好鞋,魚翅份量好多,真係非常滿足!

🌟糯米炒膏蟹 $598
好開心!打開見到好多膏蟹,精華融入晒落糯米飯度,香噴噴,糯米口感煙韌度好好,連蟹膏拌飯真係好享受!

🌟神燈一品多蔥炒飯 $168
點解會有二個飯,因為依個一品飯唔簡單囉!經理好有心機炒呀炒呀….仲講解要炒幾耐同焗幾耐先會香同有飯焦,好好心機,唔係講笑真係超級好食!

🌟陳皮紅豆沙 #Openrice 訂座贈送
陳皮清香,紅豆起沙而且最高評價「不太甜」😂

** 見到好多人都有叫蝦多士,係超級大件好吸引🤩老闆見字請安排優質員工再食!

#foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoodie #hkig #hkfood #lifestyle #foodiesofinstagram #hkfoodshare #foodiemilkteahk #hkfoodieblogger #hkfoodpic #香港探店 #食在香港 #美食推薦#美食日記 #吃貨 #ufoodphoto #ufoodvideo #神燈海鮮酒家 #黑松露玻璃燒鵝 #銅鑼灣美食 #中菜 #登龍街 #乳豬

📍神燈海鮮酒家 (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街18號V Point地庫

Follow me💪
Follow me🌟
Follow me🫶🏻

如果喜歡我既分享,請給我的post♥️及追蹤我@foodie_milktea_hk,謝謝支持💕
赞好
检举