2023-01-11 75 浏览
SABROSA自从上次同朋友去完呢间西班牙餐厅之后,一直念念不忘,今年又约朋友黎呢度喇我当日去嘅时候店员特别介绍餐厅返咗几款新鲜海鲜,不同贝壳类海鲜,例如Mussels, Clams,仲有鱼,同埋特别啲嘅Crab Yolk - 饭上面铺咗蟹膏,等等,店员话当日有几条半只手臂咁长嘅海鲈鱼,我地就留左条今次嗌咗两个Tapas - 辣味香蒜虎虾、炸西班牙青椒仔佢哋嘅炸西班牙青椒仔我系highly recommend,焦脆外皮再洒上海盐,送酒一流,今次仲试左上次冇试嘅辣味香蒜虎虾,弹牙虎虾配上蒜油同埋蒜酥好香,不过就唔算辣Burrata cheese salad新鲜奶香味浓嘅Burrata cheese on top, 底下有rocket同埋cheery tomato mixed saladToday’s special - seabass上枱时发现真系有半只手臂咁长嘅海鲈鱼原条上,鱼中间放咗柠檬片,减低鱼嘅腥味,鱼两面烧到有grill mark,香味扑面而来,在系面加上柠檬汁,好鲜味嘅鱼香煎西班牙走地黄油春鸡上次嚟嘅时候都有叫呢个main,又去食过返寻味,今次要encore,鸡肉仍然都系鲜嫩
SABROSA

今次嗌咗两个Tapas -
辣味香蒜虎虾、炸西班牙青椒仔
辣味香蒜虎虾
炸西班牙青椒仔

香煎西班牙走地黄油春鸡
上次嚟嘅时候都有叫呢个main,又去食过返寻味,今次要encore,鸡肉仍然都系鲜嫩又juicy,记得上次系用炸咗嘅羽衣甘蓝做底,今次就转咗做火箭菜
香煎西班牙走地黄油春鸡

今次二人分量慢慢饮下酒食野好full,就冇叫到甜品喇~呢间餐厅由开业以黎一直质素都好稳定,最主要系座位宽敞,坐得舒服,环境又昏暗有气氛,黎date或者gathering都好适合~

辣味香蒜虎虾
炸西班牙青椒仔