2023-12-16
滾爺火鍋係一間我好鍾意嘅火鍋店,佢哋嘅菜色真係豐富多元!其中有幾款特別出色嘅菜式,例如牛肩胛同涼拌魚皮。牛肩胛係滾爺火鍋嘅招牌菜之一,牛肉嫩滑多汁,每一口都帶嚟濃郁嘅牛肉香氣。佢哋會將牛肩胛切成薄片,煮湯底中短暫一煮就可以食。我喜歡將牛肩胛放入湯底中燙熟,配上特製醬料,味道更加突出,令人回味無窮。另外,涼拌魚皮亦係一個必試嘅菜式。魚皮涼拌配以醋、蒜頭同其他調味料。食落去,魚皮保持住脆口,同時又帶有微微辣味同鮮味,非常開胃。唔止係菜式,滾爺火鍋嘅蔬菜拼盤亦都十分精緻,新鮮嘅蔬菜搭配多種口味,提供一個健康又美味嘅選擇。總括而言,滾爺火鍋真係一間值得一試嘅火鍋店。牛肩胛、涼拌魚皮、紫菜響鈴同蔬菜拼盤都係佢哋嘅亮點。如果你係火鍋愛好者,一定唔可以錯過呢間火鍋店!